• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Protesti zbog nestalih osoba

U Sarajevu je, povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, u organizaciji Instituta za nestale osobe, održana mirna protestna šetnja.

 Sarajevo: Protesti zbog nestalih osoba Izvor: MONDO

Demonstranti su šetnjom htjeli da skrenu pažnju javnosti na pitanje nestalih osoba, sa kojima se BiH suočava 14 godina nakon završetka rata.

Šetnji od zgrade institucija BiH do objekta "BBI centra" u centru Sarajeva, prisustvovalo je oko 200 učesnika.

Portparol Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić istakla je da je cilj šetnje bio ukazati na značaj i težinu ovog problema, odnosno pokazati da porodice nestalih nisu same već da je riječ o problemu cjelokupne javnosti.

"Ovo je veoma težak i značajan problem. U BiH još ima oko 10 000 nestalih, taj broj nije konačan, jer još stižu zahtjevi za traženje nestalih", rekla je Čengićeva.

Ona je dodala da su zahtjevi porodica nestalih isti kao i prošle godine, a to je da se traži saradnja institucija, odnosno svih koji su uključeni u proces traženja nestalih osoba.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Ahmed Grahić, obraćajući se prisutnima, istakao je da se traži od vlasti da ubrzaju da BiH što prije potpiše sporazum sa Hrvatskom i Srbijom o razmjeni informacija i saradnji u procesu traženja nestalih.

"Između ostalog tražimo uspostavljanje fonda za pomoć porodicama nestalih, koji će realizovati projekte porodica nestalih kao i razmjenu relevantnih infromacija, te da Tužilaštvo BiH prilikom istraga osumnjičenih za ratne zločine inicira traženje informacija o lokacijama grobnica", naveo je Grahić.

Predstavnik Saveza udruženja porodica nestalih Republike Srpske (RS) Milan Mandić smatra da Institut za nestale osobe BiH radi odlično svoj posao ako se uzme u obzir da je u punom kapacitetu počeo raditi od 1. aprila ove godine.

On kaže da je neistinita tvrdnja rukovodioca Operativnog tima za traženje nestalih RS Gorana Krčmara da od 1. januara Institut za nestala lica nije identifikovao nijedno tijelo srpske nacionalnosti.

"Institut je u junu imao 12 identifikacija u Istočnom Sarajevu i devet identifikacija u Banjaluci. Smatram da ga trebamo da pustimo jednu godinu kako bi tek onda uvidjeli njihove uspjehe i neuspjehe", rekao je Krčmar.

Potpredsjednik Saveza udruženja porodica nestalih RS Marko Grabovac smatra da Mandić nema pravo da komentariše rad Instituta za nestala lica RS, jer se samovoljno postavio na funkciju potpredsjednika Saveza udruženja bez saglasnosti Skupštine, dok on još nije zvanično bio razriješen te dužnosti. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE