• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijen Karadžićev zahtjev za odštetu

Haški tribunal odbio je kao preuranjen zahtev Radovana Karadžića za smanjenje kazne ili novčanu odštetu zbog toga što je nelegalno uhapšen

 Odbijen Karadžićev zahtjev za odštetu Izvor: MONDO

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je danas kao "preuranjen" zahtjev bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića za pružanje pravnog lijeka zbog kršenja prava u vezi sa njegovim hapšenjem, javio je dopisnik Srne iz Haga.

U svom podnesku od 4. avgusta, Karadžić je pozvao Vijeće da potvrdi da su prilikom hapšenja u Beogradu 18. jula 2008. godine njegova prava prekršena, tražeći da se to kompenzuje ili finansijski ili umanjenjem kazne ukoliko presuda bude osuđujuća.

Karadžić tvrdi da su srpske vlasti netačno obavijestile javnost da je on uhapšen 21. jula, te da četiri dana nije vidio nijednog pravnog službenika, što predstavlja kršenje prava na slobodu i bezbjednost.

On je pozvao da se, ukoliko bude potrebno, održi i saslušanje o dokazima povodom ovog slučaja.

U svojoj odluci Sudsko vijeće navodi da, umjesto da se detaljno bavi zahtjevom, radije podsjeća da odluka po zahtjevu optuženog zavisi od ishoda suđenja i da pravni lijek može da bude primijenjen nakon što se donese presuda u ovom predmetu“.

"Vijeće smatra da bi bilo prerano da odobri kompenzaciju optuženom u ovom trenutku, jer bi to predstavljalo pretpostavku da će on biti oslobođen optužbi. Isto se odnosi na zahtjev da, ukoliko se donese osuđujuća presuda, njegova kazna bude smanjena", stoji u odluci sudija.

Karadžić čeka na početak suđenja po optužnici za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u toku sukoba u BiH. Predsjedavajući pretpretresnog vijeća Ijan Bonomi konstavao je da je `predmet spreman za suđenje`". Očekuje se da ovih dana budu imenovani novi članovi sudskog veća, budući da je Bonomi podnio ostavku.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE