• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokrenut monitoring popisa stanovništva

BiH treba provesti popis stanovništva i domaćinstava u 2011. godini, kao što će to uraditi sve države članice Evropske unije.

 Pokrenut monitoring popisa stanovništva  Izvor: MONDO

Zaključeno je to na prvom sastanku Operacije međunarodnog monitoringa popisa stanovništva i domaćinstava u BiH  održanom u Sarajevu.

Predstavnici Evropske komisije danas su se saglasili sa predstavnicima BiH da IMO treba obezbijediti da se popis vrši prema međunarodnim standardima i procedurama, te u skladu sa svim statističkim zahtjevima Evropske unije, od priprema zadatka do pružanja informacija.

Na  prvom sastanku IMO-a koji je otvorio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, Evropska komisija je dogovorila sa nekoliko međunarodnih organizacija principe i postupke za praćenje aktivnosti popisa, saopšteno je iz Evropske komisije.

Dogovoreno je da će statistička kancelarija Evropske komisije - Eurostat- voditi proces i predsjedavati odborom IMO, kao i obezbijediti sekretarijat.

Savjet Evrope, Statističko odjeljenje UN (UNSD), Ekonomska komisija za Evropu UN (UNECE), Fond za stanovništvo UN (UNFPA) i Razvojni program UN (UNDP) danas su se obavezali da će učestvovati u operaciji monitoringa popisa.

Evropska komisija će finansirati veći dio troškova ove aktivnosti koji iznose oko 700.000 evra, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara BiH i Evropska komisija uskoro će potpisati memorandum o razumijevanju o Međunarodnoj monitoring operaciji (IMO), koji će opisati mandate, rezultate i uslove za IMO, a važan elemenat Memoranduma jeste da BiH prizna IMO i njegove principe, ističe se u saopštenju.

Iz Evropske komisije navode da je poštovanje međunarodnih standarda u provođenju popisa od najveće važnosti, što će voditi ka tačnoj socio-ekonomskoj i demografskoj slici stanovništva BiH i rezultatima koji će biti široko prihvaćeni.

Od popisa stanovništva se očekuje da u potpunosti bude u skladu sa zahtjevima Evropske unije, a posebno sa temama koje trebaju biti pokrivene u upitniku za popis, u diseminaciji rezultata popisa i kvalitetnom izvještavanju.

Planirano je da se pilot popis koji će takođe biti praćen održi u aprilu 2010. godine, navodi se u saopštenju.

Evropska komisija podsjetila je na sastanku da je krajnje vrijeme da se usvoji Zakon o popisu stanovništva bez čega je nemoguće izvršiti popis, i da će BiH zaostati za svojim susjedima u procesu evropskih integracija ukoliko se popis ne provede.

Osim Špirića, današnjem sastanku prisustvovali su i drugi predstavnici Savjeta ministara BiH, predstavnici entitetskih vlada i Brčko distrikta, entitetskih geodetskih uprava, direktori statističkih institucija koji rade na popisu, te predstavnici Eurostata, Savjeta Evrope, UNECE, UNDP, UNFPA, UNSD, Delegacije Evropske komisije i Direktorata za proširenje EU. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE