• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pala" Elezova banda

U Srbiji, BiH i RS uhapšena 22 pripadnika organizovane kriminalne grupe na čelu sa vođom Darkom Elezom. Među uhapšenima i policajaci.

 "Pala" Elezova banda Izvor: MONDO

Među osam uhapšenih pripadnika međunarodne kriminalne grupe, čiji je organizator Darko Elez, su njegova supruga Ratka Močević i otac Miladin Elez, koji imaju prebivalište u Beogradu, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Među uhapšenim je i Vladimir Pandurević iz Sarajeva i Vaso Ljubibratić iz Trebinja, obojica sa prebivalištem u Beogradu, zatim Branko Đurić iz Zvornika, Željko Avram iz Foče, te Slobodan Pjevac iz Karlovaca sa prebivalištem u Beogradu.

Ova kriminalna grupa je od 2006. godine na teritoriji zapadnog Balkana pripremala i vršila najteža krivična djela - ubistva, iznude, ucjene, razbojništva, krijumčarenje i trgovina narkoticima, oružjem, eksplozivnim napravama, motornim vozilima i pranje novca, navodi se u saopštenju.

Na teritoriji BiH policijski službenici Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova BiH su, u sinhronizovanoj akciji, uhapsili 13 članova ove kriminalne grupe, od kojih su dvojica aktivni policajci.

Darko Elez se sumnjiči da je 2006. godine sa saradnicima, iz kombija "Privredne banke Sarajevo" otuđio 2.000.000 evra, a sumnjiči se i da je naručilac ubistava više bliskih saradnika Đorđa Ždrala.

Za Darkom Elezom je, nakon neuspješnog atentata na Đorđa Ždrala 2006. godine raspisana međunarodna potjernica, ali je on u međuvremenu, pobjegao u Srbiju i dobio državljanstvo Srbije, čime je onemogućeno njegovo izručenje pravosudnim organima BiH.

Od decembra 2008. godine do maja 2009. godine članovi grupe na čelu sa Darkom Elezom su od S. T. vlasnika lanca tržnih centara u Sarajevu tražili 1.000.000 evra, a poslije nekoliko prijetnji Muhamed Ramić je bacio bombu na poslovni objekat u vlasništvu S. T.

Članovi ove grupe su novac stečen kriminalom ulagali u kupovinu automobila i nekretnina u Beogradu i Novom Sadu na svoja imena ili imena bliskih lica, kao i u legalne finansijske tokove registrovanjem preduzeća na druge osobe.

Sva imovina stečena kriminalnim aktivnostima ove grupe biće predmet finansijske istrage, a u cilju utvrđivanja i trajnog oduzimanja imovine stečene kriminalom.

"Darko Elez uhapšen je na Novom Beogradu i nalazi se u pritvorskoj jedinici u Beogradu", rekao je Srni njegov advokat Duško Tomić.

On je rekao da je akcijom rukovodio vrh Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i da je izvršena po nalogu specijalnog tužilaštva Srbije, pod čijom jurisdikcijom se Elez nalazi.

"Eleza su uhapsili pripadnici Specijalne policije Srbije pod sumnjom da je član zločinačke organizacije koja je izvršila nekoliko ubistava", rekao je Tomić.

Tomić kaže da mu nije jasno zašto ga nadležni organi Srbije i BiH nisu obavijestili o ovoj akciji.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović izjavio je da je srpska policija uhapsila osam pripadnika međunarodne organizovane kriminalne grupe, a da je 14 članova te grupe uhapšeno u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

"U Beogradu i Srbiji je uhapšeno osam pripadnika te organizovane kriminalne grupe na čelu sa Darko Elezom", rekao je Veljović i dodao da će u srijedu u Beogradu o tome biti održana konferencija za novinare na kojoj će učestvovati predstavnici Srbije i BiH.

Veljović je rekao da su pripadnici te organizovane kriminalne grupe odgovorni za ubistva, ucjene, razbojništva, trgovinu drogom, krađu automobila i druga krivična djela.

Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić potvrdio je da se, po nalogu Tužilaštva, sprovodi opsežna akcija na razotkrivanju i razbijanju vrlo opasne zločinačke organizacije u BiH i da je uhapšeno više osoba, među kojima ima i pripadnika policijskih agencija u BiH.

"Akcija se sprovodi u saradnji svih policijskih agencija i pravosudnih organau BiH i Srbije", kazao je Grubešić u izjavi Tanjugu.

Iz Agenicje za istrage i zaštitu BiH nije bilo detalja o jutrošnjoj akciji, koja se sprovodi u više gradova BiH.

Da je opsežna policijska akcija u toku potvrdili su i u MUP RS, a iz kabineta direktora Policije RS Uroša Pene je saopšteno da se, na osnovu naredbe Suda i Tužilaštva BiH, na širem području BiH sprovedena zajednička akcija više policijskih agencija u vezi sa krivičnim djelima organizovanog kriminala i korupcije.

MUP RS je nosilac o koordinator svih aktivnosti na spriječavanju pomenutih krivičnih djela. O detaljima istrage nije moguće govoriti zbog integriteta istrage", kaže se u saopštenju.

Zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije Tanjugu da je u policijskoj akciji uhapšen i Darko Elez iz Sarajeva, sa prebivalištem u Beogradu, vođa i organizator kriminalne grupe.

(Agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE