• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kurtoviću 11 godina za zločin u Mostaru

Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno je osudilo Zijada Kurtovića na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina za ratni zločin 1993. godine

 Kurtoviću 11 godina za zločin u Mostaru Izvor: MONDO

On je osuđen u Donjoj Drežnici, opština Mostar, i za uništavanje Rimokatoličke crkve Svi sveti u tom mjestu.

Kurtović je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva osuđen na devet godina zatvora, a za uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika tri, tako da je drugostepenom presudom osuđen na 11 godina zatvora, saopšteno je iz Suda BiH.

Vijeće je odbilo kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH, dok je žalbu Kurtovićevog branioca djelimično uvažilo i prvostepenu presudu preinačilo u pravnoj ocjeni i pravnoj kvalifikaciji djela.

Prema navodima optužnice, Kurtović je u Donjoj Drežnici u svojstvu komandanta voda Vojne policije Samostalnog bataljona Drežnica - Četvrtog korpusa Armije BiH, u drugoj polovini 1993. godine, za vrijeme oružanioh sukoba između HVO-a i Armije Republike BiH, u više navrata maltretirao i psihički mučio zatvorene civile i ratne zarobljenike u crkvi Svi sveti.

U otužnici se navodi da je Kurtović, između ostalog, udarao zatvorenike pendrecima, krstovima i kipovima svetaca, da ih je tjerao da jedu listove Biblije i drugih vjerskih knjiga, te da ih je koristio kao živi štit prema borbenim linijama između Armije BiH i HVO-a.

Kurtović je, prema navodima optužnice, u oktobru 1993. godine zajedno sa još četiri osobe učestvovao u razbijanju Rimokatoličke crkve Svi sveti u Donjoj Drežnici. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE