• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vanredni izbori, probni balon?

Izborni zakon BiH ne poznaje uopšte mogućnost organizovanja vanrednih izbora, potvrdio za “EuroBlic” CIK.

 Vanredni izbori, probni balon? Izvor: MONDO

“Zakon predviđa samo prijevremene izbore, i to ako se izabrani organ vlasti raspusti u skladu sa Ustavom i zakonom, a mandat izabranih na prevremenim izborima može trajati samo do isteka mandata izabranih na redovnim izborima, odnosno do narednih izbora, koji će biti 2010. godine”, pojasnila je za list Maksida Bajramović, portparol Centralne izborne komisije BiH.

Naglasila je da bi se za vanredne izbore morao da promijeni Izborni zakon BiH.

Mogućnosti raspisivanja vanrednih izbora za državni nivo zbog aktuelne krize i nefunkcionisanja Savjeta ministara, koju je prezentovao potpredsjednik SNSD i predsjednik NS RS Igor Radojičić, već je odbacio njegov stranački šef i premijer RS Milorad Dodik, rekavši da za to nema razloga.

Dodik je rekao da predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić dobro radi svoj posao i ima podršku Republike Srpske.

Dodik je proteklog vikenda tako kontrirao Radojičiću i naveo da “niko ne može zbog svojih promašenih politika” kriviti predsjedavajućeg Špirića.

U stranci koja se kako piše ovaj list proziva za “promašene politike” - SDA BiH - priču o vanrednim izborima smatraju neutemeljenom.

“To je njihov probni balon nakon naše najave da ćemo se povući iz Savjeta ministara ako uskoro ne bude imenovan Sadik Ahmetović. Ni SNSD ne bi želio vanredne izbore”, tvrdi “EuroBlic”, predsjednik GO SDA Halid Genjac.

On očekuje da do povlačenja ministara SDA iz Savjeta ministara ipak neće doći i najkasnije u utorak od Špirića se nada potvrdi CIK-a i Sipe o provjeri kandidata za ministra bezbjednosti BiH.

“Rokovi ipak još nisu probijeni, a ako se to ne desi do 16. septembra, u stranci ćemo vidjeti šta dalje, tražićemo možda i ostavku Nikole Špirića”, rekao je Genjac.

U HDZ BiH smatraju da kriza u Savjetu ministara zapravo nije ništa novo i da za nju ne treba kriviti ni Nikolu Špirića niti bilo koga od ministara, već lidere stranaka koji bi trebalo da se dogovore jer svi u Savjetu ministara samo sprovode politike svojih stranačkih šefova.

“Vrijeme je za rješavanje drugih problema, a ne da se bavimo izborima. Za koji mesec svakako ulazimo u izbornu godinu, a vanredni izbori bi bili samo avantura u kojoj bismo više izgubili nego dobili “, rekao je za “EuroBlic” Velimir Jukić iz HDZ BiH.

Adem Huskić iz Stranke za BiH smatra da nema vremena ni političke volje za bilo kakve izmjene izbornog zakona koje bi omogućile vanredne izbore.

“To bi bilo kontraproduktivno, posebno u aktuelnoj političkoj situaciji. Oni koji su radikalizovali stanje u BiH vanrednim izborima bi dobili alibi za nerad i prikupili poene”, tvrdi Huskić.

Mogućnost za vanredne izbore vide jedino u opozicionom SDP BiH, iz kojeg su na početku ovog ljeta tvrdili da su „vanredni izbori jedino rješenje jer je ova vlast iznevjerila građane”.

Međutim, prije toga traže ispunjenje dva uslova.

“ Mora da se obezbijedi parlamentarna većina da promijeni Izborni zakon kao prvo, a kao drugo, rezultati tih izbora moraju da budu važeći za naredne četiri godine, a ne godinu dana. Tada su za nas vanredni izbori prihvatljivi”, rekao je portparol SDP BiH Damir Mašić.

Analitičar Sanel Huskić zaključuje da je sve ovo što se dešava posljednjih sedam dana samo traženje izgovora vladajućih za nesprovođenje ključnih reformi potrebnih BiH na putu prema EU.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE