• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nevenka Savić na čelu DEI

Agencija za državnu službu BiH donijela je rješenje o imenovanju Nevenke Savić na mjesto direktora Direkcije za evropske integracije.

 Nevenka Savić na čelu DEI Izvor: MONDO

Savićeva je imenovana nakon što je Lidija Topić odbila da prihvati tu funkciju, rekla je Srni savjetnik Agencije Jadranka Mandarić.

Ona je navela da je Savićeva sljedeći najuspješniji kandidat na listi kandidata za poziciju direktora DEI i da će joj rješenje o imenovanju biti uručeno na datum 15. avgust.

"Donijeli smo danas rješenje o njenom imenovanju koje će joj biti uručeno na ovaj datum. Skratićemo svu proceduru zbog situacije u kojoj se nalazimo", dodala je Mandarićeva.

Nevenka Savić trenutno obavlja dužnost državnog koordinatora za reformu javne uprave.

Prije imenovanja na mjesto koordinatora za reformu javne uprave, obavljala je dužnost sekretara Zajedničkog Komiteta za EU integracije i sekretara BH Grupe u Interparlamentarnoj Uniji.

Mandarićeva je rekla da je Topićeva obavijestila Agenciju za državnu službu BiH da je iz privatnih razloga odustala da prihvati mjesto direktora DEI-a.

Topićeva je danas trebalo da stupi na mjesto direktora DEI-a.

Agencija za državnu službu BiH imenovala je Topićevu na ovo mjesto 24. avgusta, nakon što Savjet ministara u zakonskom roku od 30 dana od prijema liste najuspješnijih kandidata za ovu poziciju nije obavio imenovanje.

Ostavka Topićeve uvod u nove probleme

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da ostavka Lidije Topić na funkciju direktora Direkcije za evropske integracije  predstavlja potez koji nije dobar za BiH i uvod u nove probleme.

On je rekao da mu je teško protumačiti zašto je Topićeva podnijela ostavku, ali i istakao da je problem što jedan broj institucija u BiH i dalje ostaje neriješen.

Radmanović je naglasio da u Sarajevu postoje ljudi koji misle da sve može biti kako kažu oni i koji ne doživljavaju BiH kao zajednicu ravnopravnih naroda u kojoj je neophodna tolerancija.

"Jedan broj političara iz Sarajeva misli da sve čelne funckije treba da imaju predstavnici iz jedne nacije ili iz drugih, ali koji odgovaraju njima u SDA", rekao je Radmanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je u koalicionim dogovorima ukazano da neka mjesta treba rotirati, kao na primjer sekretare ministarstava, koji imaju posebna ovlaštenja, i naveo da su među njih devet svega dva Srbina.

"Nikada za ove tri godine isti ovi koji sada spore imenovanja nisu uradili ništa da tu dođe do rotacija. I ne može se reći `ne damo Upravu za indirektno oporezivanje`, kao što to kažu u SDA, jer UIO nije njihova i tu je rotacija obavezna", kaže Radmanović.

Komentarišući skidanje sankcija OHR-a pojedinim kadrovima SDS-a, Radmanović je rekao da se takvim potezima protivio i tada kad su im određene sankicije, a kada je SNSD, čiji je on funkcioner, bio u opoziciji.

"Čitav postratni period visoki predstavnici kažnjavaju, a da sami nisu odgovorni, a onda njihovi nasljednici oslobađaju te, a kažnjavaju nove", naveo je Radmanović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE