• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kome je sve zasmetala islamska zastava?

Isticanje zastave Islamske zajednice u Oružanim snagama BiH na Manjači je neprimjereno, tvrdi ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

 Kome je sve zasmetala islamska zastava? Izvor: MONDO

"Od načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generala Miladina Milojčića dobio sam izvještaj da je to uradio vojni imam jedinice koja je u tom periodu bila na rotaciji u namjeri da obilježi šator koji je predviđen za vjerske aktivnosti. On je na tom šatoru istakao zastavu vjerske zajednice i mislim da je to neprimjereno", rekao je Cikotić.

Ministar odbrane BiH naglasio je da je od generala Milojčića tražio da, prema odgovornima, preduzme adekvatne mjere, koje su u ovom slučaju i očekivane i logične, bez obzira što se slučaj može različito protumačiti.

"U svakom slučaju, to je pitanje kome treba pridati pažnju i koje bi trebalo da bude regulisano za vjerske aktivnosti i vjerske službenike iz sve tri konfesije koje imamo u Oružanim snagama. Mislim da treba prevenirati eventualne slične nove postupke u Oružanim snagama BiH", rekao je Cikotić.

Govoreći o uticaju takvog događaja na putu BiH prema NATO-u, Cikotić je istakao da se slučaj koji je vrlo brzo korigovan ne može dovesti u ravan sa pitanjima poput ustavnih promjena, rješavanjem viška imovine, učešća u mirovnim operacijama koje suštinski utiču na taj put.

"Ali ovakav događaj utiče na atmosferu u okviru koje će BiH ispuniti uslove za kretanje prema NATO-u. Mislim da je od krucijalnog značaja da napravimo atmosferu tolerancije, povjerenja i da uvažavamo jedni druge i radimo na konkretan način", dodao je Cikotić.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je događaj na Manjači, u vezi sa isticanjem zastave Islamske zajednice u Oružanim snagama BiH, pravi, veliki i ozbiljan incident koji zaslužuje svaku osudu, te da može i da poremeti put BiH u NATO.

"Treba ne samo najoštrije osuditi nego i kazniti one koji su to napravili jer remete međunacionalno povjerenje, stvaraju lošu klimu u BiH i sumnju u jedinstvene oružane snage“, rekao je Radmanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

„Ovaj incident nije direktno vezan za put BiH u NATO, ali može da ga poremeti po raznim osnovama“, rekao je član Predsjedništva BiH.

Na vojnom poligonu kod Manjače danima se vijorila vjerska zastava Islamske zajednice tokom  pješadijske obuke koju su krajem prošlog mjeseca izvodili pripadnici jedinice Oružanih snaga BiH iz Bihaća. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE