• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjenje optužnice za brže suđenje Karadžiću

Tužilaštvo Tribunala predlaže smanjivanje dokaza o zločinima u 10 od 27 opština protiv bivšeg lidera Srba u BiH. Moguće odustajanje 60 svejdoka.

 Smanjenje optužnice za brže suđenje Karadžiću Izvor: MONDO

Tužilaštvo Haškog tribunal predložilo je, odgovarajući na nalog sudskog veća, smanjivanje obima optužbi protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kako bi suđenje bilo brzo i efikasno.

Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dijela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

Po prijedlogu tužilaca, nijedna od tačaka neće biti uklonjena iz optužnice, ali će biti smanjen obim dokaza o zločinima u 10 od 27 opština koji će tokom procesa biti izvedeni pred sudskim vijećem.

Pored toga, tužilac Alan Tiger je nagovijestio da neće izvoditi "neke dokaze" o još "20 mesta zločina i incidenata" u preostalih 17 opština u BiH, "srebreničkoj enklavi i Sarajevu".

Time će broj svjedoka optužbe biti smanjen za 62, precizirao je tužilac. U podnesku se izražava spremnost optužbe da odustane od još oko 60 svjedoka, ukoliko u spis budu prihvaćene činjenice iz presuda u drugim procesima pred Tribunalom.

Karadžić je više puta naglasio da će se protiviti prihvatanju presuđenih činjenica iz drugih slučajeva.

Sudsko vijeće je nedavno pozvalo tužioce da razmotri smanjivanje obima optužbi protiv Karadžića, uklanjanjem čitavih tačaka ili nekih navoda iz optužnice.

Sudije su tada naznačile da će, ako tužioci to ne učine, samo odrediti o kojim će navodima optužnice saslušati dokaze, vodeći računa da oni budu reprezentativni.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE