• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve spremno za NATO vježbe u Banjaluci

Prvi timovi NATO trupa stigli u kasarnu "Koazara" u Banjaluci gdje će narednih dana održati vojna vježba „Združeni napor 2009".

 Sve spremno za NATO vježbe u Banjaluci Izvor: MONDO

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Miladin Milojčić izjavio je Srni da će do četvrtka ujutro pripadnici oružanih snaga svih 15 zemalja, učesnika vježbe "Združeni napor 2009", koja će se održati od 3. do 17. septembra, stići u kasarnu "Kozara" u Banjaluci.

"Prvi timovi zemalja koje će učestvovati u vježbi već su stigli u kasarnu, a u toku današnjeg i sutrašnjeg dana prijepodne, kompletiraće se svi kontingenti od 15 zemalja učesnica, kao i tim brigade jugoistočne Evrope. Tim BiH imaće 15 ljudi", rekao je Milojčić.

Prema njegovim riječima, u vježbi učestvovati 570 pripadnika oružanih snaga, te da će logistiku činiti oko 300 ljudi.

Milojčić je podsjetio da je cilj vježbe provjera interoperabilnosti i kompatibilnosti sredstava veze zemalja članica NATO-a i zemalja Partnerstva za mir.

"To su najnovija dostignuća koja ćemo mi da testiramo", rekao je Milojčić.

On je dodao da će u toku vježbe u funkciji biti centralna internet stranica u Banjaluci i još dvije u Danskoj i Holandiji.

Navodeći da je kasarna "Kozara" trenutno jedna od najuređenijih u strukturi Oružanih snaga BiH, Milojčić je podsjetio da je priprema infrastrukture trajala oko godinu i po dana, i da je posljednjih sedam mjeseci kasarna bila radilište.

On je istakao da je izvršena kompletna koordinacija civilnih struktura sa rukovodstvom vježbe, navodeći kao primjer Elektrokrajinu, Klinički centar, "Vodovod", MUP i carinu.

Milojčić je odbacio mogućnost instaliranja opreme za prisluškivanje tokom vježbe.

Prema njegovim riječima, sva tehnika koja ulazi u BiH prolazi carinsku kontrolu i biće smještena u kasarni "Kozara".

"Sva tehnika koja ulazi u BiH prolazi carinsku kontrolu gdje imamo ispostavu koja je formirana u kasarni `Kozara`. Sva tehnika se instališe na centralnom sajtu, na asfaltiranoj površini, na kojoj su smješteni kontejneri i svaki tim će imati svoj radni prostor", objasnio je Milojčić.

On je dodao da će se po završetku vježbe oprema pakovati i spremati u kontejnere na način kako je i u ušla u BiH, te vratiti u zemlje iz kojih je došla.

"Ako bi bilo šta ostalo, ostaje na asfaltiranoj površini, koju smo mi pripremali", rekao je general Milojčić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE