• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojna vježba i "Bušenje NATO-a"

Prve NATO trupe stigle Banjaluku povodom održavanja vojne vježbe „Združeni napor 2009". Pojedine nevladine organizacije najavile proteste.

 Vojna vježba i "Bušenje NATO-a" Izvor: MONDO

Prvi timovi zemalja, učesnica NATO, već su stigli u banjalučku kasarnu "Kozara", gdje će od 4. do 17. septembra učestvovati u vojnoj vježbi „Združeni napor 2009".

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Miladin Milojčić izjavio je  da će do četvrtka ujutro pripadnici oružanih snaga svih 15 zemalja stići u Banjaluku.

"Prvi timovi zemalja koje će učestvovati u vježbi već su stigli u kasarnu, a u toku današnjeg i sutrašnjeg dana prijepodne, kompletiraće se svi kontingenti od 15 zemalja učesnica, kao i tim brigade jugoistočne Evrope. Tim BiH imaće 15 ljudi", rekao je Milojčić agenciji Srna.

Prema njegovim riječima, u vježbi će učestvovati 570 pripadnika oružanih snaga, te da će logistiku činiti oko 300 ljudi.

Nevladina organizacija SNP "Izbor je naš" izrazila je protivljenje održavanju NATO vježbi u gradu na Vrbasu najavljujući performans pod nazivom "Bušenje Natoa" tokom kojeg će biti prikupljani potpisi građana za inicijativu kojom se tražiti referendum o izjašnjavanju srpskog naroda o ulasku u Alijansu.

Predsjednik ove nevladine organizacije Dane Čanković u srijedu je na konferenciji za novinare u Banjaluci pozvao građane da se 10. septembra priključe perfomansu kojim se želi poslati poruka da je NATO u suštini naduvani balon.

Čanković kaže da je "naoružan Nato vojnik nepoželjan na teritoriji Republike Srpske, tim prije što ne postoji odluka Narodne skupštine RS o održavanju te vojne vježbe".

On smatra da je pitanje ulaska u NATO važnije čak i od promjene Ustava BiH.

"Promjena Ustava BiH je predstava za narod pomoću koje se na mala vrata srpski narod, odnosno RS uvodi u NATO", istakao je Čanković i dodao da se pitanje ulaska u NATO tiče svih pojedinaca i srpskog naroda u cjelini, što će u suštini i odrediti njegovu budućnost.

Podsjetimo, održavanje NATO vježba u Banjaluci podstakla je mnoge teorije zavjere, a jedna od njih je i  da NATO trupe planiraju okupaciju RS tako što će u kasarni "Kozara" svojom prislušnom tehnikom da stavi pod kontrolu sve komunikacije u RS.

General Milojčić je odbacio mogućnost instaliranja opreme za prisluškivanje tokom vježbe i naglasio da sva tehnika koja ulazi u BiH prolazi carinsku kontrolu i biće smještena u kasarni "Kozara".

"Sva tehnika koja ulazi u BiH prolazi carinsku kontrolu gdje imamo ispostavu koja je formirana u kasarni `Kozara`. Sva tehnika se instališe na uređenom sajtu, na asfaltiranoj površini, na kojoj su smješteni kontejneri i svaki tim će imati svoj radni prostor", objasnio je Milojčić.

On je dodao da će se po završetku vježbe oprema pakovati i spremati u kontejnere na način kako je i u ušla u BiH, te vratiti u zemlje iz kojih je došla.

"Ako bi bilo šta ostalo, ostaje na asfaltiranoj površini, koju smo mi pripremali", rekao je general Milojčić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE