• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propao udar Bošnjaka na Ustavni sud RS

Ustavni sud RS jednoglasno je odbio da raspravlja o zahtjevu za izmjenu Poslovnika o radu ovog suda kojeg je podnio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

 Propao udar Bošnjaka na Ustavni sud RS Izvor: MONDO

Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko rekao je da je prijedlog odbijen jer Klub Bošnjaka nema legitimitet da traži izmjenu Poslovnika nego ima pravo samo da traži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ili ocjenu ustavnosti i zakonitosti.

Sud na sjednici u srijedu nije prihvatio ni prijedlog predsjednika Zovka da se po njegovoj inicijativi odlučuje o izmjenama Poslovnika.

„Ja sam htio da se o tome raspravlja, ali nije bio dovoljan broj glasova da bi se to uvrstilo u dnevni red“, rekao je Zovko na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Zahtjev za izmjenama Poslovnika odnosi se na odredbe koje govore o prihvatljivosti procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa prije merituma.

Zovko je podsjetio da je Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS u nizu predmeta odbacilo zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa jer predlagač nije dao razlog ni obrazloženje.

Prema njegovim riječima, propisano je devet odrednica vitalnog nacionalnog interesa, a ako nešto nije vitalni nacionalni interes onda nema ni povrede niti izjašnjavanja suda o tome.

Zovko je naveo da će o ingerenciji Ustavnog suda BiH da djeluje na Poslovnik Ustavnog suda RS i na pridjev „bosanski“ u nazivima gradova odlučivati sam Ustavni sud BiH.

„Ovdje ima stav da Ustavni sud BiH nema ingerencija nad odlukama ustavnih sudova entiteta, međutim presedan Ustavnog suda BiH je da ima ingerenciju nad svakom odlukom sudskog organa, pa i ustavnih sudova entiteta“, rekao je Zovko i dodao da je taj presedan donesen još dok je on bio sudija Ustavnog suda BiH.

Zahtjev za izmjenu Poslovnika o radu Ustavnog suda RS Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS podnio je 16. jula, nakon što je dva dana ranije obustavio rad u Vijeću naroda RS tvrdeći da Poslovnik nije u skladu sa Ustavom RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE