• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži dokumente od BiH

Radovan Karadžić traži dokumente od BiH koji, po njegovim tvrdnjama, dokazuju zločine Armije BiH i njenog naoružavanja tokom građanskog rata

 Karadžić traži dokumente od BiH Izvor: MONDO

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da obaveže vlasti BiH da mu dostave dokumente koji, kako tvrdi, dokazuju da je Armija BiH 1995. naoružavana iz inostranstva, uprkos embargu UN.

Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima, kao i uzimanje medjunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

U podnesku sudijama objavljenom u srijedu, Karadžić tvrdi da je "otkrio dokaze koji su ga naveli da povjeruje da je bosanska vlada učestvovala, zajedno sa drugim vladama, u tajnim isporukama oružja, koje je u mnogim slučajevima upotrebljeno za ubijanje nevinih civila".

Odbrana stoga traži da joj vlasti BiH dostave sve izvještaje i bilješke o "sastanicima predstavnika vlade BiH sa zastupncima vlada SAD ili Turske, ili američkih privatnih organizacija, na kojima su razmatrane isporuke oružja, municije i vojne opreme na aerodrom u Tuzli izmedju 1. januara i 31. marta 1995".

Karadžićevim zahtjevom obuhvaćeni su i "svi izvheštaji, fotografije i zapisnici o teretu koji su u Tuzlu isporučili avioni C-130 tokom februara i marta 1995", kao i svi dokumenti o prebacivanju oružja i municije iz Tuzle u Srebrenicu ili Žepu u istom periodu.

Odbrana tvrdi da su pripadnici norveškog odreda u Unproforu i humanitarni radnici, u februaru i martu 1995. godine, bili očevici isporuka oružja ABiH na aerodromu u Tuzli koje su nadgledali Amerikanci u civilnim oduhelima.

"Visoki zvaničnici UN nagadjali su da su SAD, bilo direktno, bilo preko bliskih zemalja poput Turske, organizovale te letove. Jedne britanske novine su čak povezale isporuke oružja sa poshetom tadašnjeg pomoćnika američkog državnog sekretara Ričarda Holbruka Turskoj, sredinom februara 1995", piše u Karadžićevom podnesku.

Karadžić tvrdi i da je istraga koju je sprovela holandska vlada u arhivama u Sarajevu otkrila dokumente koji potvrdjuju da je 40 mitraljeza, i druga vojna oprema, 14. februara 1995. prebačeno helikopterom sa aerodroma u Tuzli u Žepu, a odatle u Srebrenicu. Oba grada tada su bila zaštićene i demilitarizovane zone UN.

Kao izvor za sve te tvrdnje, odbrana se poziva na knjigu izvhesnog Keisa Vibesa čiji je naslov "Obavheštajni rad i rat u Bosni" (Intelligence adn the War in Bosnia).

Tvrdeći da vlasti u Sarajevu posjeduju izvještaje i druge dokumente koji potvrdjuju te navode, Karadžić traži da Tribunal obaveže BiH da mu dostavi te materijale, zato što vlasti u Sarajevu do sada nisu odgovorile na taj zahtjev koji je odbrana ranije uputila direktno ambasadi BiH u Hagu.

Karadžić je do sada Tribunalu podnio iste zahtjeve u vezi za dokumentima koje traži od dvadesetak država. Sudsko vijeće je više zemalja pozvalo da sprovedu pretrage u svojim arhivama i odgovori da li posjeduje tražene dokumente.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE