• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustav BiH najveća prepreka reformama

Izaslanik Savjeta Evrope izjavio da je Ustav BiH prepreka reformama, a da RS nije prepreka evroatlanskom putu BiH.

 Ustav BiH najveća prepreka reformama Izvor: MONDO

Izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Mevlut Kavusaglu izjavio je u Banjaluci da postojeći Ustav BiH je osnovna prepreka drugim promjenama u BiH, zbog čega Savet Evrope i dalje preporučuje da se pokrenu ustavne reforme, koje bi bile uvod u rješavanje svih drugih problema.

Kavusaglu je predvodio delegaciju Monitoring tima, koja je u odvojenim susretima razgovarala sa premijerom RS Miloradom Dodikom i predsednikom Parlamenta Igorom Radojičićem.

On je pozdravio promjene u BiH, koje su obuhvatile potpisivanje dokumenata koji se odnose na pitanja ratnih zločina, povratka i izbornog zakona u RS, ali i ukazao da nije bilo dovoljno napretka u reformi policije i visokog obrazovanja, kao ni u ispunjavanju uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Primjedbu je stavio i na neispunjavanje preporuka za BiH u ranijim izvještajima Monitoring misije, posebno one, koja se odnosi na ukidanje institucije ombudsmana RS.

Kavugoglu je rekao da treba ojačati institucije na nivou države, kako bi one bile funkcionalnije i efikasnije. "Postojanje institucija na nižim nivoima potkopava rad one na državnom nivou", rekao je Kavugoglu.

On je pozdravio prudski sporazum, koji su ranije odogovrili lideri tri vladajuće stranke u Bih Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović.

Osvrćući se na ove navode , Dodik je odbacio tvrdnje evropskih parlamentaraca da RS podriva institucije BiH i naglasio da su priče o referendunu u RS i secesiji- iskonstruisane.

On je rekao da RS nije prepreka evroatlanskom putu BiH. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE