• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojene dopune Zakona o imunitetu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o imunitetu BiH.

 Usvojene dopune Zakona o imunitetu Izvor: MONDO

Prijedlogom se za odlučivanje o imunitetu u krivičnom i parničnom postupak kao nadležan određuje sud u kojem se vodi postupak. Usvojenim izmjenama i dopunama ovaj zakon usklađuje se sa rješenjima u zemljama EU.

Podršku poslanika dobio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, kojim se uvode novčane sankcije u iznosu od 1.000 do 15.000 KM za pravna lica koja onemogućavaju ostvarivanje prava na pristup informacijama.

Predstavnički dom usvojio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, na osnovu kojeg će zaposlenima u ovim institucijama biti smanjen regres za godišnji odmor, čime će se obezbijediti dio ušteda potrebnih za zaključivanje stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U prvom čitanju Predstavnički dom usvojio je Prijedlog zakona o primjeni Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom i Prijedlog zakona o slobodnim zonama u BiH.

Usvajanje zakona o slobodnim zonama u BiH jedan je od prioriteta Evropskog partnerstva u vezi sa usklađivanjem pravnog okvira za slobodne zone u BiH sa standardima EU i njegovim stupanjem na snagu prestao bi da važi aktuelni zakon.

U prvom čitanju usvojeni su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH i Prijedlog zakona o službenom glasilu BiH.

Poslanici nisu podržali inicijativu SNSD-a za vođenje rasprave o efektima zakonskih rješenja kojima su prenesene nadležnosti sa entiteta na nivo zajedničkih organa u BiH.

Ova inicijativa pokrenuta je nakon odluke OHR-a o stavljanju van snage Zaključaka Narodne skupšitine RS o prenosu nadležnosti sa RS na BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE