• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag pozvao BiH da odgovori Karadžiću

Karadžić predao podnesak kojim je od sudskog vijeća zatražio da se vlastima u BiH izda obavezujući nalog da mu se dostave traženi dokumenti.

 Hag pozvao BiH da odgovori Karadžiću Izvor: MONDO

Haški tribunal pozvao je vlasti BiH da do 30. septembra odgovore na zahtjev bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića u vezi sa materijalom o dostavljanju oružja Armiji BiH u Žepi i Srebrenici, u vrijeme embarga UN.

Prema nalogu suda, vlasti BiH trebalo bi u roku od 20 radnih dana da odgovore sudskom vijeću, objavljeno je u Haškom tribunalu.

Južnokorejski sudija O-Gon Kvon, koji je u predmetu protiv Karadžića zamijenio Škotlanđanina Ijana Bonomija, najavio je da će se statusna konferencija u ovom predmetu održati u utorak, 8. septembra.

Sudija Kvon biće pretpretresni sudija u ovom postupku.

Karadžić je 31. avgusta predao podnesak kojim je od sudskog vijeća zatražio da se vlastima u BiH izda obavezujući nalog da mu se dostave traženi dokumenti. On je naveo da se zvaničnicima u Sarajevu pismom obratio 2. i 30. juna, te da se 20. jula istim povodom obratio i visokom predstavniku u BiH, ali bez rezultata.

U zahtjevu Karadžić navodi da uprkos tome što je na snazi bio embargo UN, postoje dokazi da su tadašnje vlasti u Sarajevu učestvovale, "zajedno sa drugim vladama, u tajnoj dostavi oružja koje je korišteno za ubijanje nedužnih civila".

Bivši predsjednik RS u Hagu čeka na početak suđenja po optužnici koja ga u dvije tačke tereti za genocid i u još devet tačaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja nad muslimanima i Hrvatima u BiH, od 1992. do 1995. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE