• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trišić-Babić nudi ostavku

Zamjenica ministra inostranih poslova BiH nudi ostavku zbog problema u radu ministarstva.

 Trišić-Babić nudi ostavku Izvor: MONDO

Ana Trišić-Babić obavijestila je srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da je spremna da podnese ostavku na tu funkciju zbog problema u funkcionisanju MIP-a.

Kako pišu banjalučke "Nezavisne novine", u odvojenim dopisima Radmanoviću i Dodiku ona je ukazala na teško stanje u kojem se nalazi Ministarstvo inostranih poslova BiH.

U dopisu lideru SNSD-a, u kojem obrazlaže razloge za svoj potez, Trišić-Babić navodi da je od početka mandata s ministrom Svenom Alkalajem izražen problem "svojevrsnog političkog terora i
stranačkog jednoumlja koje on sprovodi po nalogu svojih stranačkih mentora".

U dopisu ona podsjeća da je u cilju zaštite zakonskih principa kao i nacionalnih i političkih interesa uradila sve što su joj dozvoljavali institucionalni mehanizmi.

"Tražila sam zaštitu Predsjedništva BiH, organa koji je direktno odgovoran za vodjenje spoljne politike, pisala parlamentu BiH i Komisiji za spoljnu politiku, predsjedavajućem i članovima Savjeta ministara i pri tome ukazivala na brojne nepravilnosti u radu i kršenju Zakona o Savjetu ministara, Zakona o upravi i internih akata", navodi Trišić-Babić.

Ona je ukazala na nepoštovanje nacionalne raspodjele kadrova u diplomatsko-konzularnoj mreži i sjedištu MIP-a, netransparentno upravljanje budžetskim sredstvima, antidejtonsko djelovanje izraženo kroz pokušaj jednostranog informisanja zaposlenih u diplomatsko-konzularnoj mreži o stanju u BiH.

Navela je takodje da se ignorišu institucije i zvaničnici RS prilikom zahtjeva za pomoć i posredovanje MIP-a i ukazala na nezakonito zapošljavanje kadrova u diplomatiji.

Prema njenim riječima, misije BiH u Njujorku i pri EU u Briselu popunjene su tek sa 40 odsto diplomata, dok u Hrvatskoj medju prvih pet diplomata nema nijednog predstavnika srpskog naroda.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE