• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić: Entitetsko glasanje koči BiH

Haris Silajdžić žalio se Stjuartu Džonsu na entitetsko glasanje u BiH, koje, je rekao je, samo kočnica u svim procesima.

 Silajdžić: Entitetsko glasanje koči BiH Izvor: MONDO

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ukazao je u razgovoru sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuartom Džonsom da entitetsko glasanje predstavlja najveći problem u funkcionisanju BiH.

"Smatram da je u parlamentu BiH entitetsko glasanje zloupotrebljavano i da služi samo interesima jednog naroda u entitetu, umjesto svim građanima", izjavio je Silajdžić novinarima u Sarajevu po završetku sastanka.

On je istakao da se mora ostati na poziciji "da promjene u Ustavu BiH moraju odlučivati upravo to što BiH čini disfunkcionalnom i nefunkcionalnom, a to je entitetsko glasanje".

"BiH nije funkcionalna upravo zbog toga što ima mnogo kočnica, veta u svom sistemu. Smatram da se ne može govoriti o funkcionalnosti u BiH ukoliko imamo, apsolutni veto, kao što je veto entitetskog glasanja", naglasio je Silajdžić.

On je podsjetio da aprilski paket nije prihvaćen najviše zbog entitetskog glasanja, te da su on i njegovi istomišljenici i tada smatrali da ono predstavlja kočnicu za BiH.

Stjuart Džons, koji prema Silajdžićevoj izjavi smatra da proces ustavnih promjena treba nastaviti, obećao je da će u SAD prenijeti mišljenja koja je u Banjaluci i Sarajevu čuo o ovom pitanju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE