• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nema priče o entitetskom glasanju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se priča o entitetskom glasanju nikada neće naći na dnevnom redu u RS.

 Dodik: Nema priče o entitetskom glasanju Izvor: MONDO

On je naveo da je takav stav prenio na sastanku sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuartom Džonsom i predstavnicima Savjeta Evrope i istakao da predstavnici opozicije u RS nisu u pravu kada kažu da se entitetsko glasanje previše koristi.

"Entitetsko glasanje koristiće se uvijek kada treba i nema tu ni previše ni premalo. Uvijek ćemo ga koristiti po Ustavu u odbranu RS", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Komentarišući jučerašnji sastanak predstavnika SAD i Evrope sa liderima PDP-a Mladenom Ivanića i DP-a Draganom Čavićem, Dodik je poručio Čaviću i Ivaniću, koji su dali podršku da se razgovara o entitetskom glasanju, da to pitanje stave na dnevni red kada za 20 godina dođu na vlast.

"U Vladi RS i u SNSD-u nemamo potrebe za tom vrstom podaništva i moj stav je jasan, a to je da ćemo kada god budemo u prilici i potrebi da koristimo entitetsko glasanje to i činiti", rekao je Dodik.

On je naveo da je to što Ivanić i Čavić tokom petogodišnje zajedničke vlasti nijednom nisu koristili entitetsko glasanje, neko drugo pitanje i da je zato RS izgubila ogromne nadležnosti.

"Ako neko misli da mi ne treba da koristimo entitetsko glasanje samo da bismo bili dobri momci, a da nam nadležnosti odlaze, onda se grdno vara", poručio je Dodik.

On je potvrdio da je na jučerašnjem sastanku sa američkim diplomatom bilo riječi i o mogućim ustavnim promjenama i da je ponovio stav da "ukoliko i dođe do toga, a još nije jer nije utvrđena ni metodologija ni način, proces u vezi sa ustavnim promjenama ne mogu da vode stranci".

"Ukoliko ga vode stranci mi u tome nećemo učestvovati učestvovaćemo samo, ako su tu prisutni domaći političari", naglasio je Dodik.

On je ponovio da nema potrebe za bilo kakvom ustavnom reformom, osim da se stvarnost usaglasi sa Ustavom, jer su mnoge stvari mimo Ustava BiH i moraju da se vrate u ustavni okvir, kao što je činjenica da u Ustavu nema Suda i Tužilaštva BiH, a u stvarnosti postoje.

Dodik je naglasaio da mu je veoma drago što je američki diplomata juče razgovarao i sa opozicijom, "pa neka se uvjeri kakva je opozicija u RS", ali je naglasio da je ovo slobodna zemlja i da svi političari u njoj imaju pravo da razgovaraju sa međunarodnim predstavnicima iz bilo koje zemlje da dolaze.

Predsjednik Vlade RS rekao da je jučerašnja posjeta američkog diplomate pokazatelj da Banjaluka postaje centar koji se ne može zaobići.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE