• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužioci: Oficiri VRS krivi za genocid u Srebrenici

Tužioci Haškog tribunala tvrde u završnoj riječi da su dokazali krivicu petorice oficira Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici.

 Tužioci: Oficiri VRS krivi za genocid u Srebrenici Izvor: MONDO

Oni su precizirali da je do sada identifikovano 6.000 žrtava.

Za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je VRS zauzela Srebrenicu, 11. jula 1995, optuženi su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Vinko Pandurević, Drago Nikolić i Ljubomir Borovčanin, a za zločine protiv čovečnosti generali Radivoj Miletić i Milan Gvero.

Tužiteljka Lada Šoljan naglasila je da je do sada DNK analizama identifikovano više od 6.000 žrtava od kojih je "najmanje 5.358" pronađeno u masovnim grobnicama na području Zvornika. Na površini zemlje u okolini Srebrenice, nađeni su posmrtni ostaci 957 osoba, od kojih je 538 identifikovano.

Između 1.000 i 1.500 muškaraca od ukupnog broja od "najmanje 7.661" nestalih poslije pada Srebrenice još nije pronađeno, ali su ekshumacije grobnica u toku kao i identifikacija tela koja su već pronađena, naglasila je tužiteljka.

Odbacujući tvrdnje odbrane optuženih da je u borbama poginulo oko 3.000 Muslimana, Šoljanova je kazala da za to ne postoje nikakvi dokazi a da, nasuprot tome, "obilje dokaza" potvrđuje da je VRS na vise lokacija sistematski strijeljala hiljade muslimanskih zarobljenika.

"Tužilaštvo je dokazalo van svake sumnje da su petorica optuženih krivi za genocid u Srebrenici i ubistvo više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dječaka", rekla je Šoljanova.

Sažimajući dokaze protiv optuženih oficira za bezbjednost VRS Vujadina Popovića i Draga Nikolića, zastupnici optužbe su citirali izjave više svjedoka - među kojima su bili i vojnici VRS - da su optužene vidjeli na poprištima masovnog streljanja muslimanskih zarobljenika od 13. do 16. jula 1995.

U kritično vrijeme, prvooptuženi potpukovnik Popović bio je načelnik za bezbjednost Drinskog korpusa VRS, a njemu potčinjeni poručnik Nikolić je istu dužnost obavljao u Zvorničkoj brigadi VRS.

Prema tužiocima, jedini zaključak koji se može izvesti iz svjedočanstava o prisustvu Popovića i Nikolića na mjestima gdje su zarobljenici držani, a zatim i streljani, jeste da su oni "usmjeravali i koordinisali" tu operaciju po naređenju nadređenih.

Kao dokaz da je Popović od početka znao za "udruženi zločinački poduhvat" masovnog ubistva srebreničkih Muslimana, zastupnici optužbe naveli su iskaz njemu potčinjenog kapetana Momira Nikolića koji je bio bezbjednosni oficir Bratunačke brigade VRS.

Nikolić je tokom suđenja posvjedočio da mu je Popović 12. jula 1995. u Bratuncu rekao da će sve "balije" biti pobijene. Tribunal je Nikolića ranije osudio na 20 godina zatvora pošto je priznao krivicu za zločin u Srebrenici.

Tužioci su podsjetili i na snimak presretnutog razgovora tokom kojeg je Popović, 17. jula 1995, izvjestio svog pretpostavljenog, komandanta Drinskog korpusa, generala Radislava Krstića da je "posao obavljen".

"Jedini razlog za Popovićevo prisustvo na poprištima egzekucija je da obezbijedi da se operacija ubijanja sprovede efikasno i tiho, uz upotrebu svih resursa, a po naređenju njegovih nadređenih", naglasili su zastupnici optužbe.

Napominjući da je Drago Nikolić, po iskazima svjedoka, viđen na tri lokacije sa kojih su zarobljenici odvođeni na streljanje, te na jednom poprištu masovnih ubistava, tužioci su zaključili da to znači da je on "koordinisao pritvaranje, transportovanje i streljanje" muslimanskih muškaraca.

Prema optužbi, dokazano je i da je Nikolić odgovoran za nestanak četvorice Muslimana koji su preživeli streljanje na farmi Branjevo, kao i za kažnjavanje dvojice vojnika VRS koji su im pomogli.

Završnu reč optužbe sutra će završiti Piter Mekloski koji je bio glavni tužilac na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici. Mekloski će predložiti i kazne za optužene.

Potom će završne argumente početi da izlaže branilac prvooptuženog Popovića, Zoran Živanović.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE