• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NATO počeo vojnu vježbu u Banjaluci

Pripadnici NATO i Oružanih snaga BiH počeli vojnu vježbu "Združeni napor 2009" u banjalučkoj kasarni "Kozara"

 NATO počeo vojnu vježbu u Banjaluci Izvor: MONDO

U kasarni ''Kozara'' u Banjaluci u četvrtak je svečano počela komunikacijska vojna vježba ''Združeni napor 2009'', koja se u organizaciji Američke komande za Evropu i Ministarstva odbrane i Oružanih snaga (OS) BiH ove godine održava u BiH.

Obraćajući prisutnima na ceremoniji otvaranja vježbe vojni ataše SAD u BiH Majkl Šlajher rekao je da ovaj događaj predstavlja mnogo više od komunikacijske vježbe, ističući da prisustvo NATO vojnika ovdje označava veliko dostignuće u istoriji OS BiH.

"Ovo je znak onoga šta je moguće, ako se koncentrišemo i radimo na onome što su naši zajednički ciljevi i ako se fokusiramo na ono što nam je zajedničko umjesto na ono što nas razdvaja", naglasio je Šlajher.

Šlajher je rekao da će vježba početi sa vrlo važnim zadacima koji su dizajnirani da se unaprijedi interoperabilnost komunikacije i dijeljenje informacija.

"Fokus ove vježbe ide dalje od ovih ciljeva, a to je da razvije prijateljstva i partnerstva koja mogu biti mnogo korisnija u budućnosti na zajedničkim zadacima i da podignemo razumijevanje između naših kultura i vojski, te da učimo jedni o drugima u ovom jedinstvenom okruženju za vježbu", naglasio je američki vojni ataše u BiH.

On je rekao da su SAD ponosne na rad sa OS BiH, ističući da se raduje kontinuiranoj saradnji ovdje koja će pomoći da BiH razviju vojne snage koje su sposobne za susretanje sa izazovima u 21. vijeku.

"Operacija, kao što je "Združeni napor" jedan je od bitnih koraka u tom smjeru, time što ćete biti izloženi novim tehnologijama, testiraćete vlastite sisteme koje primjenjujete i podići ćete interoperabilnost vaših ljudi na viši nivo", zaključio je Šlajher.

Rukovodilac svih aktivnosti u vezi sa realizacijom vježbe, brigadni general OS BiH Dragan Vuković rekao je da je uvjeren da izvođenje ove vježbe daje mogućnost svim učesnicima da se bolje upoznaju i da zajedno rješavaju sve postavljene zadatke.

"Za vojnike je veoma bitna komunikacija, veza i razumijevanje i zato ova vježba ima svoju specifičnu težinu. Tokom ovakvih vježbi ne učimo samo da budemo dobri vojnici i izvršioci svojih zadataka, već se stiču i prijateljstva, te grade nove veze između nas", istakao je Vuković.

On je rekao da će vježba biti završena 17. septembra u prisustvu najznačajnijih državnih, vojnih i političkih predstavnika BiH i entiteta, kao i predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Ceremoniji otvaranja vježbe prisustvovali su predstavnici Američke komande za Evropu, Ambasade SAD u BiH i generalski kor Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Ministarstvo odbrane BiH ranije je saopštilo da je cilj vježbe ''Združeni napor 2009'' testiranje interoperabilnosti i kompatibilnosti telekomunikacionih sistema zemalja članica NATO i programa ''Partnerstvo za mir''.

U vježbi učestvuje oko 500 vojnika iz 16 zemalja NATO-a i oko 150 pripadnika Oružanih snaga BiH.

Glavni dio vježbe odvijaće se na lokaciji kasarne ''Kozara'', a vježba će se istovremeno održavati u Danskoj i Holandiji, gdje će biti smješten dio snaga iz NATO-a i članica ''Partnerstva za mir''.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE