• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži odlaganje suđenja

Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da mu suđenje bude odloženo za 10 mjeseci da bi se mogao pripremiti za proces.

 Karadžić traži odlaganje suđenja Izvor: MONDO

Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima, kao i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

Sudsko vijeće ranije je nagovijestilo da bi suđenje moglo početi ovog mjeseca. O početku procesa, kako se očekuje, biće riječi na statusnoj konferenciji zakazanoj za utorak, 8. septembar, kojom će predsjedavati novi pretprocesni sudija O Gon Kvon.

Zahtjev za odlaganje početka procesa, Karadžić je u petak objavljenom podnesku obrazložio tvrdnjom da je tužilaštvo nedavno potvrdilo da nema namjeru da smanji obim postupka.

Odbrana navodi da je od tužilaca dobila 938.585 stranica dokumenata koje je nemoguće pročitati u razumnom roku. Pored toga, prema podnesku, dodatno vrijeme Karadžićevom timu potrebno je i za razgovore sa svjedocima i vještacima.

U prilog svom zahtjevu, Karadžić je predočio i da je u postupcima pred Tribunalom, od hapšenja optuženog do početka suđenja do sada prolazile dvije godine, a da se u njegovom slučaju od hapšenja nedavno navršila godina.

O Karadžićevom zahtjevu uskoro će odlučiti pretprocesno vijeće predsjedavajućeg Kvona.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE