• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će s kim na izbore... i posle

Izbori su 11. maja: izvesno je da će zajedno nastupiti DS i SDP, kao i DSS i NS, te da se "narodnjacima" i radikalima "smeši" postizborna koalicija.

 Ko će s kim na izbore... i posle  Izvor: MONDO

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da će, ukoliko bude potrebno, posle vanrednih parlamentarnih izbora po treći put pozvati Demokratsku stranku Srbije (DSS) da formiraju zajedničku vladu: "Ukoliko bude potrebno, evo po treći put ću ponuditi Vojislavu Koštunici da formiramo vladu."

Upitan da li će, ukoliko bude formirana vlada SRS i DSS, premijer biti Koštunica, Nikolić je rekao da bi premijer trebalo da bude iz stranke koja je osvojila više glasova i dodao da radikali još nisu doneli odluku ko će biti njihov mandatar.

"Ne mogu sebe da zamislim u Vladi sa Dinkićem, Jovanovićem, Čankom, Ljajićem... A to znači ni sa listama na kojima se oni nalaze", kazao je Nikolić.

Sa istom "ekipom" u koaliciji sebe ne vide ni "narodnjaci": predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da koalicija DSS-NS u postizborne koalicije sigurno neće ulaziti sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Liberalno demokratskom partijom (LDP) i G17 plus, ali nije isključio mogućnost postizborne koalicije sa radikalima.

"Stavićemo rezultate (izbora) na sto da vidimo kome je koliko narod dao poverenje. Moramo poštovati izbornu volju naroda. Ja ne mogu niti ću bilo kada reći da sam protiv svog naroda. A ako taj narod bira radikale, onda su oni u igri", kazao je Ilić za "Večernje novosti".

On je rekao da definitivno neće sa LSV, LDP i strankom G17 plus za koju je naveo da je dve vlade "razbila" i dodao da, ako na listi Demokratske stranke (DS) budu G17 plus ili Čanak, onda sigurno neće ni sa njima praviti vladu.

Ilić je kazao i da će Koštunica biti kandidat za premijera kolacije DSS-NS.

Prema njegovim rečima, netačni su navodi da je Koštunica pre nego što je objavio kraj koalicije razgovarao i sa SRS-om o formiranju vlade i da je to SRS odbila. "To nije tačno. Niti smo pregovarali niti su radikali odbili", rekao je Ilić i dodao da je bilo razgovara sa DS-om da se G17 plus izbaci iz vlade. "Mnogi ministri DS-a su mi govorili da su spremni da G17 plus izađe iz vlade, a Socijalistička partija Srbije podrži manjinsku vladu", rekao je Ilić.

DS još nije donela konačnu odluku o načinu izlaska na izbore, a pri odlučivanju o koalicijama vodiće računa da se ne izgubi nijedan glas za evropski put Srbije, izjavila je funkcionerka te stranke Nada Kolundžija: "DS pažljivo i sa punom odgovornošću razmatra sve opcije imajući pre svega u vidu potrebu da svaki glas građana koji su opredeljeni za evropski put Srbije bude siguran tako da buduća vlada bude ona koja će Srbiju voditi u Evropu."

Kolundžija je agenciji Beta rekla da je jedino potpuno dogovoreno da na izbore DS izađe zajedno sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) Rasima Ljajića.

A po rečima predsednika SDP-a Rasima Ljajića, DS i SDP razgovaraće i sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, G17 plus, Srpskim pokretom obnove i strankama nacionalnih manjina o eventualnim izbornim koalicijama.

Uz ocenu da je poziv Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka o formiranju jedinstvene izborne liste "malo zakasnio", Ljajić je naveo da je ta SDP ipak spremna za razgovore: "Jedini uslov je da Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina odustane od daljih napada na islamsku zajednicu i destabilizacije stanja na Sandžaku."

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja i predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da ta stranka u DS-u vidi partnera s kojim "misli da vodi buduću vladu Srbije".

Dinkić je ocenio da su nastupajući parlamentarni izbori važni kao i oni održani 2000. godine i da će se na njima odlučivati između evropskog puta Srbije i samoizolacije.

Visoki funkcioner DSS Predrag Bubalo odgovorio je da će na predstojećim izborima "gubiti energiju" svi koji drugima budu pokušavali da prikače epitet da nisu za EU: "Neću dozvoliti nikome iz bilo koje stranke da tvrdi da je veći Evropejac od mene. Politika samoizolacije, koja se često nameće, 'notorna je glupost' na koju građani Srbije sigurno neće nasesti."

Potpredsednik DSS Borko Ilić, povodom upozorenja visokog funkcionera DS ministra Dragana Đilasa da će građani koji na majskim parlamentarnim izborima glasaju za DSS zapravo dati glas radikalima, izjavio je da precizan odgovor glasi - da je glas za DS - glas za povećanje Đilasovog deviznog računa.

"Probali smo, napravili vladu sa DS, ali smo videli da im se ne može verovati, jer ih zanima samo njihov lični interes", rekao je Ilić: "Činjenica je da Đilas nije zaradio milione evra u Evropskoj uniji gde se jasno znaju pravila privređivanja, već u Srbiji."

Đilas je juče u intervju dnevniku "Pres" rekao da "svako ko bude glasao 11. maja mora da zna da, ako glasa za DSS, postoji opasnost da u stvari glasa za vlast radikala".

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić očekuje da koalicija, koju će predvoditi socijalisti, na vanrednim parlamentarnim izborima 11. maja osvoji najmanje 10 odsto glasova.

Dačić je rekao da SPS ima dogovorenu koaliciju sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), koju vodi Jovan Krkobabić, a da će za nekoliko dana biti završeni i razgovori sa još nekim strankama, pojedincima i udruženjima koji su izrazili želju da budu deo te koalicije. SPS će predložiti Milutina Mrkonjića za čoveka koji treba da vodi Vladu Srbije.

O postizbornim koalicijama lider socijalista nije želeo da govori, ocenivši da je to pitanje rasporeda političkih snaga u parlamentu. Dačić je podsetio da je SPS i na prošlim izborima želela vladu koja nije mogla da se realizuje - vladu radikala, DSS i SPS-a.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE