• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Studenti za demilitarizaciju BiH

Okupljanjem na Trgu Krajine banjalučki studenti su poručili da bi sredstva namjenjena za vojsku trebalo usmjeriti u obrazovanje, nauku i kulturu.

 Studenti za demilitarizaciju BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Bojan Grebenar rekao je da u BiH treba formirati armiju znanja koja će kroz kvalitetno obrazovanje najbolje promovisati svoju zemlju, i naglasio da da su studenti za demilitarizaciju BiH.

"Smatram da BiH, kao jedna od zemalja koja želi da bude dio modernog svijeta, treba da shvati da se ratovi više ne vode oružjem, već da modernim svijetom vlada znanje", poručio je Grebenar i dodao da se studenti protive i ulasku BiH u NATO.

Grebenar je napomenuo da je povod za ovaj skup, na kome se okupilo oko 50 studenata, održavanje vježbe "Združeni napor 2009" koju organizuje NATO, ali je istakao da nije riječ o protestu.

On je istakao da iza ovog okupljanja ne stoji SNSD, niti bilo koja druga stranka, ali i naveo da ciljeve za koje se zalažu studenti mogu realizovati samo političari.

Prema njegovim riječima, ovaj skup predstavlja samo početak, jer će sa kolegama iz Istočnog Sarajeva i Mostara do kraja godine organizovati još nekoliko skupova na koje će pozvati sve građane BiH.

Komentarišući slab odaziv studenata na ovaj skup, Grebenar je rekao da će broj studenata pokazati koliko je njihovo interesovanje za ovu temu.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da je demilitarizacija cijelog Balkana ono što zaslužuju svi narodi na ovim prostorima.

On je istakao da mu je drago što su studenti banjalučkog Univerziteta organizovali ovakav skup, čiji je cilj da se na demokratski i civilizovan način iskaže neslaganje sa "svakom čizmom, svakim tenkom i svakom puškom na zemaljskoj kugli".

"Apsolutno sam za rješenje po kojem neće biti nijednog tenka, niti puške na cijelom Balkanu, a ne samo u BiH. Ali je sasvim sigurno da će Balkan biti miran, a mi to želimo, tek onda kada ne bude oružja na ovim našim prostorima", ocijenio je Stanić.

Odgovarajući na pitanje zašto se studentskim protestima pridružio mali broj profesora, Stanić je rekao da je to vjerovatno zbog činjenice da nisu obavješteni o ovom okupljanju.

"Studenti Univerziteta uvijek će imati podršku svojih profesora i smatram da bi svi intelektualci, a ne samo profesori fakulteta, trebalo da stanu na čelo ove kolone", dodao je Stanić.

Poslije okupljanja na Trgu Krajine, učesnici su krenuli u šetnju do Univerziteskog grada i to Ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića, Alejom Svetog Save i Bulevarom vojvode Petra Bojovića, gdje će nastaviti da izražavaju podršku demilitarizaciji BiH.

Politički analitičar iz Banjaluke Tanja Topić smatra da nema razloga za bilo kakvo uzbunjivanje javnosti, niti skrivene teorije zavjere povodom održavanja NATO vojne vježbe "Združeni napor 2009" koja je počela u banjalučkoj kasarni "Kozara", jer se BiH opredijelila za članstvo u Alijansu.

"Mislim da se BiH jasno opredijelila za put u članstvo u NATO i ova vježba je logičan tok događaja. Ne vidim nikakvog razloga za bilo kakvo čuđenje zašto se ovakva vježba organizuje u BiH koja teži da bude članica Alijanse", rekla je Topićeva Srni komentarišući početak ove vježbe.

Ona smatra da se priče u javnosti o ulasku BiH u NATO uglavnom koriste u dnevnopolitičke svrhe, napominjući da su jučerašnjoj ceremoniji otvaranja vojne vježbe prisustvovali pripadnici vojski Srbije, Albanije i Hrvatske koja je već članica NATO-a, kao i niza drugih zemalja.

Komentarišući današnju mirnu šetnju profesora i studenata banjalučkog Univerziteta, koji se zalažu za demilitarizaciju BiH i najavljeni preformans Srbskog narodnog pokreta "Izbor je naš" 10. septembra pod nazivom "Bušenje NATO-a", Topićeva je rekla da je demokratsko pravo građana da imaju stav o svakom pitanju, ali da su ove akcije jako minorne u poređenju sa ukupnim brojem građana i intelektualaca u Republici Srpskoj (RS).

"Lično mislim da je bilo puno većih stvari gdje je trebalo da se čuje glas javnosti i intelektualaca RS koji uglavnom ćute", smatra Topićeva.

U Banjaluci je počela vojna vježba NATO-a ''Združeni napor 2009'' u kojoj učestvuje oko 500 vojnika iz 16 zemalja i oko 150 pripadnika Oružanih snaga BiH.

Glavni dio vježbe u BiH odvijaće se u kasarni ''Kozara'', a vježba će se istovremeno održavati u Danskoj i Holandiji gdje će biti smješten dio NATO snaga i članica ''Partnerstva za mir''.

Cilj ove komunikacijske vježbe je testiranje interoperabilnosti i kompatibilnosti telekomunikacionih sistema zemalja članica NATO i programa ''Partnerstvo za mir''.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE