• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema odgađanja suđenja Stanišiću i Župljaninu

Suđenje Stanišiću i Župljaninu počinje 14. septembra, jer sudsko vijeće nije uvjereno u argumente zastupnika odbrane.

 Nema odgađanja suđenja Stanišiću i Župljaninu Izvor: MONDO

Suđenje Mići Stanišiću, nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske, i Stojanu Župljaninu, nekadašnjem načelnik regionalog Centra službi bezbjednosti u Banjaluci, započeće 14. septembra, kako je ranije bilo planirano, jer sudsko vijeće nije uvjereno u argumente zastupnika odbrane i Tužilaštva da ono treba da bude odgođeno - javlja dopisnik Srne.

Sudija Haškog tribunala Frederik Harhof danas je nagovestio da bi odluka po zahtjevima Stanišićeve obrane i zastupnika optužbe mogla biti donesena iduće sedmice. Poslije pauze u današnjoj raspravi, sudija Harhof je saopštio da neće biti odgađanja datuma početka procesa.

Na pretpretresnoj konferenciji, odbrana je tražila odgađanje od deset nedjelja, dok je optužba saopštila da bi joj "odgovarale jedna do dvije nedjelje odgađanja“.

Stanišić je u periodu na koji se odnosi optužnica bio ministar unutrašnjih poslova RS, a Župljanin načelnik regionalog Centra službi bezbjednosti u Banjaluci. Optužnica ih tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu od aprila do kraja decembra 1992, sa ciljem "eliminisanja i trajnog uklanjanja muslimana i Hrvata iz dijelova BiH".

Sudsko vijeće naložilo je Tužilaštvu da, umjesto 292, svoje dokaze izvodi 212 sati, odnosno da, umjesto 162, pozove 131 svjedoka, jer zapaža da se iskazi pojedinih svjedoka ponavljaju. Dokazni postupak optužbe u tom slučaju bi, uključujući unakrsno ispitivanje, mogao da bude okončan prije uskršnje sudske pauze, koja iduće godine počinje 1. aprila.

Zastupnicima odbrane odobren je jednak broj sati za izvođenje dokaza kao i Tužilaštvu, tako da se procjenjuje da će ukupno vrijeme za izvođenje dokaza biti oko 500 sati, s tim da to vrijeme ne obuhvata izlaganje uvodnih i završnih riječi. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE