• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cikotić: Sve što Karadžić bude tražio biće mu dostavljeno

Selmo Cikotić rekao je da bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić neće biti izuzetak u odnosu na ostale haške optuženike.

 Cikotić: Sve što Karadžić bude tražio biće mu dostavljeno Izvor: MONDO

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić rekao je da bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić neće biti izuzetak u odnosu na ostale haške optuženike i da će mu sve što bude tražio od nadležnih organa BiH biti dostavljeno, u skladu sa važećom procedurom.

Cikotić je rekao za "Fokus" da je ovo ministarstvo naslijedilo ratni arhiv Armije Republike BiH, te da s te strane neće biti prepreka da bude udovoljeno Karadžićevom zahtjevu.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić - Babić istakla je da BiH mora odgovoriti na zahtjev Haškog tribunala i dostaviti sve ono što se od nje traži, a u protivnom, pojasnila je ona, predstavnici Haškog tribunala sami će doći po ono što im treba.

Ona je napomenula da je saradnja sa Haškim tribunalom obaveza i jedan od uslova za napredak BiH na putu evropskih intergracija.

Ministar civilnih polsova BiH Sredoje Nović složio se sa mišljenjem Trišićeve i podsjetio da Hag redovno informiše i Savjet bezbjednosti UN o saradnji sa pojedinim zemljama.

Što se tiče RS, vršilac dužnosti direktora Centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da su njeni organi manje-više ispunili svoju obavezu i dostavili materijal koji bi mogao da bude od koristi timu odbrane Karadžića.

Velimirović je pojasnio da je dostavljeno sve što je Centar imao na raspolaganju, ističući da se većina potrebne i tražene dokumentacije ne nalazi se u Srpskoj, već u federalnim i zajedničkim organima.

"Riječ je o arhivskom materijalu Armije RBiH, a dobar dio važne dokumentacije posjedovala je i nekadašnja Komisija za traženje nestalih FBiH", pojasnio je Velimirović.

On je izrazio nezadovoljstvo ponašanjem određenih ljudi iz te komisije, koji svojevremeno nisu željeli da udovolje zahtjevu Komisije za utvrđivanje istine o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine i dostave dokumentaciju i svjedočanstva o tim događanjima.

Velimirović je podsjetio da tadašnji prvi čovjek Komisije Amor Mašović nikada nije odgovorio ni na jedan zahtjev republičkih vlasti.

Haški tribunal je krajem ove sedmice pozvao vlasti BiH da do 30. septembra Karadžiću dostave materijale o naoružavanju Armije RBiH u Žepi i Srebrenici u vrijeme embarga UN.

Karadžić je taj zahtjev uputio Sarajevu još u junu, ali do danas nije dobio povratnu informaciju, tako da se uključilo Sudsko vijeće, kojem nadležni organi BiH treba da odgovore u roku od 20 radnih dana. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE