• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rafi Gregorijan "produžio" rad OHR-a?

Visoki predstavnik Valentin Incko neće moći da zatvori OHR u oktobru kako je planirao, piše list Press RS.

 Rafi Gregorijan "produžio" rad OHR-a? Izvor: MONDO

Kancelarija visokog predstavnika u BiH neće u novembru biti transformisana u Kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije, a glavni krivac za takav razvoj događaja je prvi zamjenik šefa OHR-a Rafi Gregorijan, tvrdi za "Press RS" odlično obavješten izvor blizak krugovima međunarodne zajednice u BiH!

Sagovornik Pressa RS kaže da je Gregorijan svjesno uvukao OHR u proces popisa državne imovine znajući da je taj posao nemoguće sprovesti prije naredne sjednice Savjeta za provođenje mira. Štaviše, Gregorijan je, tvrdi izvor  lista, bukvalno “nasamario” visokog predstavnika Valentina Incka, koji je imao iskrenu želju da se jedan od najvažnijih uslova PIK-a ispuni prije narednog zasjedanja tog tijela kako bi konačno bila donesena odluka o tranziciji OHR-a.

Incko je prije samo nekoliko mjeseci najavio gašenje OHR-a već u oktobru, a najkasnije u novembru, ali je nesmotreno prihvatio Gregorijanov prijedlog i pokrenuo proces popisa državne imovine, koji će biti glavni razlog za produženje mandata OHR-a.

“Incko, i pored brojnih upozorenja nekih domaćih zvaničnika, nije htio da odustane, jer jednostavno nije znao u šta se upušta! Međutim, kada se krenulo sa konkretnim potezima, šef OHR-a je  vidio da je popis nemoguće sprovesti za samo dva mjeseca! Međutim, Incko ne može nazad, a to je ono što je Gregorijan i želio! Sada ne postoji ni teoretska šansa da PIK u novembru donese odluku o tranziciji OHR-a, a to znači da će ostati ovde još najmanje dvije godine!", tvrdi izvor Pressa RS.

Sagovornik ukazuje i na posljednje Gregorijanove javne istupe, u kojima otvoreno govori da od tranzicije OHR-a u novembru neće biti ništa. Time je, objašnjava  sagovornik, indirektno lupio šamar Incku, koji je ranije, u nekoliko navrata, izrazio uvjerenje da će se to ipak dogoditi.

“Gregorijan je proces popisa državne imovine koji je inicirao OHR unaprijed proglasio propalim. Time je potpuno otkrio karte i svima stavio do znanja da cilj onih koji su cijelu tu zbrku i zakuvali nije evropski put BiH, već njeno dalje stagniranje i ostanak stranaca! S obzirom na to da OHR neće biti transformisan u novembru, a nema šanse da se to dogodi u narednoj, izbornoj godini, onda ćemo morati da čekamo sredinu ili kraj 2011, pa da to pitanje ponovo dođe na dnevni red”,  zaključuje  izvor.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Slobodan Nagradić kaže da su različiti stavovi dva ključna čoveka u OHR-u oko istih pitanja posljedica dve koncepcije - evropske i američke.

“Kada je u pitanju konkretan povod njihovih neslaganja, a to je popis imovine, moram da kažem da su Gregorijanove tvrdnje bliže realnosti. Očigledno je da je Incko naivno ušao u taj proces. Nije imao u vidu da je to prevashodno političko pitanje i praktično se zaletio, misleći da je to moguće obaviti za kratko vreme! Nema dileme da ga je neko pogrešno posavjetovao”,  kaže Nagradić.

On dodaje da je Gregorijan u BiH već desetak godina i da dobro poznaje situaciju. “On i zna da će uz pomoć OHR-a lakše ostvarivati neke ciljeve, nego da to radi samo u ime države iz koje dolazi “,  objašnjava Nagradić.

Analitičar Nenad Stevandić kaže da su nesuglasice i nesporazumi na relaciji Incko-Gregorijan i više nego očigledni, a da je popis državne imovine samo jedno u nizu pitanja koja to potvrđuju.

“U pozadini svega leži američka želja da kontrolišu situaciju u BiH! Dok imaju OHR i Rafija Gregorijana, svaka priča o navodnom imenovanju njihovog specijalnog izaslanika je besmislena! Šta će im izaslanik kada imaju Gregorijana. Zato je njima i cilj da OHR ovde ostane što duže jer samim time imaju potpunu kontrolu nad svim procesima ", tvrdi Stevandić.

Postoji i mogućnost, kaže on, da se odnosi Gregorijana i Incka pogoršaju do te mjere da će funkcionisanje OHR-a biti gotovo nemoguće, a to će dovesti do ukidanja te institucije. (MONDO)



Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE