• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "Plavšić": Igra "gluvih telefona"

Hag još nije dobio obavještenje iz Švedske da Biljana Plavšić bude puštena iz pritvora, iako je izdržala dvije trećine kazne

 Slučaj "Plavšić": Igra "gluvih telefona" Izvor: MONDO

Haški tribunal još nije dobio zvanično obavještenje iz Švedske da bivši predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić ispunjava vremenski uslov za puštanje na slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne, nezvanično saznaje Srna.

Zvaničnik Ministarstva pravde Švedske Jeni Janlov izjavila je ranije Srni da Haški tribunal prvo mora da dostavi svoje mišljenje o ovom pitanju.

Međutim, uslov za izdavanje mišljenja Haškog tribunala o puštanju osuđenika na slobodu je da ga ministarsvo pravosuđa ili zatvora u kojem osoba služi kaznu obavijesti o tome da je osuđenik po zakonu države u kojoj izdražava kaznu odslužio dvije trećine kazne i da podliježe uslovima da aplicira za puštanje na slobodu.

"Za sada nije izdato takvo mišljenje", izjavila je Srni portparol Tribunala Nerma Jelačić.

Prema njenim riječima, odluku o puštanju osuđenika na slobodu donosi predsjednik Haškog suda koji se konsultuje sa sudijama koje su preostale iz tog sudskog vijeća i sa tužilaštvom u smislu da li je bilo koopreativnosti te osobe sa tužilaštvom i uzima se u obzir ponašanje osobe u toku odsluženja kazne.

Jelačićeva tvrdi da, uprkos očekivanjima javnosti, nisu svi osuđeni pred Tribunalom izašli na slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne.

Biljana Plavšić osuđena je u Haškom tribunalu na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, od juna 2003. godine izdržava kaznu u zatvoru Hinsenberg u švedskom gradu Orebo, a prethodsno je godinu i po dana provela u kućnom pritvoru u Beogradu.

Dvije trećine zatvorske kazne u ovom slučaju ističu 27. oktobra, kada se navršava osam godina od kada je Plavšićeva u zatvoru.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE