• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Umjesto ministarstva za izbeglice, resor energetike

Glavni odbor SNSD-a zaključio je da bi trebalo ukinuti Ministarstvo za izbjeglice RS, a formirati Ministarstvo za energetiku.

 Dodik: Umjesto ministarstva za izbeglice, resor energetike Izvor: MONDO

Zaključak je donesen s obzirom da je to oblast od ključne važnosti za budućnost RS.

To je poslije sjednice Glavnog odbora SNSD-a izjavio lider te stranke Milorad Dodik, navodeći da bi to značilo promjenu Zakona o vladi RS.

Dodik je pojasnio da ukidanje Ministarstva za izbjeglice ne bi bilo na štetu te populacije, dodajući da se manipuliše pitanjem izbjeglih i raseljenih odoba.

Prema njegovim riječima, pitanje izbjeglica ne treba politizovati, već treba afirmisati stav predstavnika UNHCR-a, prema kojoj u opticaju treba da budu sve opcije, a ne samo povratak.

Dodik je najavio da bi se pitanje izbjeglih i raseljenih osoba prebacilo na neko od drugih ministarstava, poput ministarstva zadravlja ili resora lokalne uprave.

On je naglasio da postoji ustavno ograničenje o postojanju 16 ministarstava u Vladi RS, a da je ministarstvo energetike neophodno jer je ta oblast od ključne važnosti za RS.

Dodik je rekao i da strane sudije u tužioca nemaju šta da traže u pravnom sistemu BiH.

On je istakao da se u drugostepenim postupcima u predmetima ratnih zločina može zadržati jedan broj stranih sudija, ali da ostali moraju da idu.

"Cijeneći određene aktivnosti i činjenicu da se uporno zadržava fokus na RS, mi prihvatamo da se u drugostepenom postupku u vezi sa ratnim zločinima može zadržati jedan broj stranih sudija, a ostali moraju da idu", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Zbog nedovoljne većine glasova poslanika iz RS u Predstavničkom domu parlamenta BiH, prijedlozi izmjena i dopuna u prvom čitanju Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH upućeni su prošle sedmice na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.

Nakon toga biće donesena konačna odluka o ovim zakonskim prijedlozima.

Izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH produžava se mandat međunarodnih sudija do kraja 2012. godine u drugostepenoj instanci u Odjeljenju za ratne zločine, s tim da u Apelacionom vijeću može učestvovati samo jedan međunarodni sudija.

Međunarodnim sudijama i tužiocima mandat ističe 31. decembra ove godine. (MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE