• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U petak protesti pred sudom i tužilaštvom BiH

U petak u 13 časova organizacija "Croatia Libertas" organizuje proteste u Sarajevu u znak podrške hrvatskim zatvorenicima.

 U petak protesti pred sudom i tužilaštvom BiH Izvor: MONDO

Nevladina organizacija ''Kroacija libertas" najavila je za petak, 11. septembar, mirne proteste pred Sudom i Tužilaštvom BiH kao znak podrške Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću zbog kršenja ljudskih prava zatvorenika i prava na pravnu odbranu, kao i zbog neprocesuiranja ratnih zločina koje je počinila Armija BiH.

Predsjednik nevladine organizacije ''Kroacija libertas" Leo Pločkinić istakao je da će na ovom protestu prisustvovati i Fond za humanitarno pravo BiH, kao i udruženja građana iz Republike Srpske.

"Predviđeno je da svi učesnici ponesu hrvatske zastave. Predviđen je i određen broj transparenata'', navodi se u najavi protesta upućenoj policiji Kantona Sarajevo.

Za isti dan ova organizacija najavila je i mirne proteste pred Ambasadom Irana kao znak protesta protiv iranskog nuklearnog programa i zbog, kako navodi Pločkinić, "imenovanja teroriste za ministra u Vladi Irana".

"Tražimo da se BiH svrsta na stranu Savezničke koalicije, a ne da podržava Sile osovine zla i njihove nuklearne ambicije'', ističe se u najavi protesta.

''Predlažemo policijskim službenicima visok stepen organizovanosti kako bi protesti protekli u što većem redu zbog najavljenih ometanja'', navodi se u najavi protesta.

Protest pred Sudom i Tužilaštvom najavljen je za 12.00 časova, a pred Ambasadom Irana za 13, dok je za oko 14 časova planiran završetak protesta.

Sud BiH izrekao je 20. februara prvostepenu presudu kojom je optužene Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine na području Mostara. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE