• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić nije htio ubistva u Srebrenici

Robinson je rekao da je Karadžić naredio osvajanje Srebrenice, jer mu je namjera bila da se zone bezbjednosti svedu na izvornu veličinu.

 Karadžić nije htio ubistva u Srebrenici  Izvor: MONDO

Pravni savjetnik Radovana Karadžića, američki advokat Piter Robinson, izrazio je uvjerenje da će Karadžić pred Haškim tribunalom dokazati da je nepravedno optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Robinson je rekao da je Karadžić naredio osvajanje Srebrenice, jer mu je namjera bila da se zone bezbjednosti svedu na izvornu veličinu, zato što su one korišćene kao baze za napade na Srbe.

''To je bila prvobitna namjera. Tada se pokazalo da grad skoro uopšte nije bio branjen i praktično bio napušten. Vojska je rekla da Srebrenica lako može da se zauzme i Karadžić je dao svoj pristanak'', rekao je Robinson u intervjuju za flamanski list ''Knak''.

Odgovarajući na pitanja da li je Karadžiću žao zbog njegove uloge u ratu, Robinson je odgovorio: "Mislim da nije, ali to morate njega da pitate''.

''On insistira da je branio svoj narod i da nikada nije naredio ili podsticao etničko čišćenje i ratne zločine'', dodao je Robinson.

Upitan da li Karadžić okrivljuje druge, kao generala Ratka Mladića, da su djelovali na svoju ruku, Robinson je odgovorio da ''misli da je to u suštini tako''.

''Ako se dokaže da su zločini počinjeni, on će za to okriviti Mladića. Prema Karadžiću, Mladić nije djelovao u skladu sa njegovim instrukcijama. Karadžić kaže da tragičan gubitak ljudskih života koji je uslijedio nije bio niti predviđen niti planiran'', naglasio je Robinson.

On je istakao da ne može biti riječi o masovnom ubistvu, a da je genocid zločin koji uključuje namjeru i predstavlja namjerno uništenje naroda ili etničke grupe.

"To iziskuje koherentan plan, a Karadžić tvrdi da takav plan nikada nije postojao'', istakao je Robinson. (Srna)

Sudarili se tramvaj i kamion u Zagrebu

Dvije osobe su povrijeđene u sudaru kamiona i tramvaja u Zagrebu, koji se dogodio u ponedjeljak u Ilici.

Povrijeđeni su odvezeni u blnicu gdje im je pružena ljekarska pomoć, ali za sada nema informacija o težini povreda.

Sudar se dogodio kada je vozač kamiona nalatio na tramvaj, saopštila je zagrebačka Policijska uprava. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE