• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oriću 14 dana pritvora

Autori mondo.ba Autori Agencije

Ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić, kojem je u Švajcarskoj određen ekstradicioni pritvor od 14 dana, nastojaće da osujeti moguće izručenje Srbiji.

Švajcarska Savezna kancelarija za pravosuđe saopštila je da je Orić uhapšen juče u mjestu Toneks u Kantonu Ženeva po međunarodnoj potjernici koju je Srbija raspisala 3. februara 2014. godine zbog ratnog zločina.

Orić se trenutno nalazali u pritvoru u očekivanju ekstradicije, koju će pokušati da ospori, javio je Rojters.

FOJ ističe da će od vlasti Srbije zatražiti da podnesu zvaničan zahtjev za isporučenje u roku od 18 dana, koliko je predviđeno Evropskom konvencijom o ekstradiciji.

Orić je danas saslušan u Javnom tužilaštvu ženevskog kantona, gdje su mu tužioci predočili nalog za hapšenje u kojem se tereti za zločine počinjene u Zalazju 12. jula 1992. godine, izjavio je za RTRS portparol Saveznog biroa pravde Folko Galo.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, koji se nalazi u Ženevi, potvrdio je da je Oriću određen je ekstradicioni pritvor od 14 dana.

Kako prenosi portal Klix.ba, vlasti Srbije traže izručenje Orića zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

U potjernici se pominje napad na Zalazje od 12. jula 1992. u kome je ubijeno devet srpskih civila.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH ranije danas je saopšteno da očekuju zvaničnu informaciju od švajcarskih institucija o hapšenju Orića.

Zvanično obavještenje o hapšenju i razlozima nisu dobili ni Interpol Sarajevo, niti Ministarstvo pravde BiH.

"Ministarstvo pravde BiH je putem Interpola zatražilo informaciju o razlozima Orićevog hapšenja, ali od švajcarskih vlasti još nismo dobili nikakav odgovor", rekla je portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Maktić: BiH nije informisana o hapšenju Orića

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da ovo ministarstvo za sada nije dobilo nikakvu zvaničnu informaciju o hapšenju Nasera Orića.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da će moći informisati javnost o hapšenju ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića onog momenta kad dobije zvaničnu informaciju od Interpola Švajcarske, a sve do tada informacije o tome su nezvanične.

Mektić je novinarima u Sarajevu potvrdio da ovo ministarstvo za sada nije dobilo nikakvu zvaničnu informaciju od Interpola Švajcarske, niti od bilo koje druge kancelarije Interpola.

On je istakao da Ministarstvo bezbjednosti nema nadležnosti da postupa u ovakvim slučajevima.

"Ako postoji naredba, onda je to naredba pravosudnih organa. U konkretnom slučaju se govori da se radi o potjernici Srbije", podsjetio je Mektić i dodao da je za međunarodnu pravnu pomoć nadležno Ministarstvo pravde BiH.

Ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić uhapšen je juče u Švajcarskoj po međunarodnoj potjernici koju je raspisala Srbija, koja ga tereti za ratni zločin.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE