• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi svjedok protiv Orića?

Autor mondo.ba

Naseru Oriću najvjerovatnije će biti produžen ekstradicioni pritvor u Švajcarskoj, jer je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine protiv njega prikupilo čvrste dokaze i došlo do novog i veoma važnog svjedoka.

Sagovornik "Glasa Srpske" iz srpskog pravosuđa tvrdi da tužilaštvo ima zaštićenog svjedoka koji je bio u komandi 28. divizije Armije RBiH kojom je komandovao Orić.

"On je neposredni svjedok događaja od 12. jula 1992. godine u Zalazju i Donjim Potočarima za koje tužilaštvo tereti Orića, ratnog načelnika srebreničke policije Hakiju Meholjića i još trojicu Bošnjaka. Taj svjedok je pod strogim režimom zaštite. Radi se o neoborivim dokazima i tužilaštvo neće odustati dok taj slučaj ne dobije pravni završetak", kaže sagovornik banjalučkog lista.

Ističe da tužilaštvo ima dokaze kako Orić puca u one koji su bježali, i na konju ih sustiže i ubija.

"To je do sada izjavilo nekoliko svjedoka. S obzirom na podnesene dokaze, Orić bi trebalo da bude izručen Srbiji", kazao je isti izvor.

Da su se pojavili novi argumenti srpskog tužilaštva koji se odnose na događaje u Zalazju, potvrdio je juče i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković koji je bio sa Orićem u trenutku njegovog hapšenja, ali i njegov advokat Vasvija Vidović.

"Veoma sam zabrinuta da bi Orića švajcarske vlasti mogle izručiti Srbiji jer su Srbi sposobni i spretni u lobiranju. Postoje lobisti koji rade u interesu izručenja. Pogledajte kako je brzo reagovao švajcarski tužilac da izda saopštenje da su oni u posjedu nečega što nije bilo u opticaju na suđenju u Hagu", kazala je Vidovićeva.

Orića je juče posjetio ambasador BiH u Švajcarskoj Boro Bronza koji je istakao da zvaničnih

 informacija o hapšenju još nema i da mu je Orić prenio da nije bilo osnova za njegovo hapšenje i pritvaranje.

Zbog hapšenja Orića najviši bošnjački zvaničnici proteklih dana su zategli odnose sa Srbijom, a na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je otkazao za juče dogovorenu posjetu BiH.

Duraković je poručio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da ne dolazi u Memorijalni centar u Potočare ako Orić ne bude na slobodi do 11. jula, kada će biti obilježena 20. godišnjica zločina u Srebrenici.

Zvaničnici u Srpskoj i politički analitičari su saglasni da je time nanesena ogromna šteta odnosima BiH i Srbije.

"Šteta je već nanesena. Ovo neće biti prolazno zahlađenje odnosa BiH i Srbije, nego se radi o drastičnoj promjeni političke klime, pogotovo što na to utiču spoljni faktori, doprinoseći tom zahlađenju kojekakvim rezolucijama. Dosadašnje otopljavanje odnosa bilo je praćeno jednostranim popuštanjima srpske strane", istakao je politički analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović i dodao da spoljni faktor vrši pritisak na predstavnike vlasti Srbije da se pojave na komemoraciji u Potočarima.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac kaže da poruke iz BiH upućene Nikoliću i Vučiću govore da će bošnjački političari učiniti sve da zaštite pripadnike svog naroda koji su činili ratne zločine.

U zločinu počinjenom u selima Zalazje, Sase, Biljača i Zagoni kod Srebrenice ubijena su 62 civila i vojnika, 22 Srba je nestalo, a pronađeno je i ekshumirano deset tijela. Od 1992. do 1995. godine u i oko Srebrenice ubijeno je oko 3.000 pripadnika srpskog naroda, a za zločine niko nije odgovarao, piše "Glas Srpske".

Naser Orić je 9. juna uhapšen u Švajcarskoj na osnovu potjernice koju je zbog zločina nad Srbima u BiH za njim raspisala Srbija, a poslije tri dana mu je određen ekstradicioni pritvor od 14 dana.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE