• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog Orića se odgađa komemoracija u Srebrenici?

Autor mondo.ba

Ako bivši komandant muslimana Srebrenice Naser Orić ne bude pušten iz ekstradicionog pritvora u Švajcarskoj do 30. juna, komemoracija u Srebrenici će biti odložena.

To su potvrdili predsjednica Udruženja majki Srebrenice Hatidža Mehmedović i Organizacioni odbor za obilježavanje tog događaja.

Odbor je, objavio je sarajevski portal Klix.ba, od bosanskohercegovačkih vlasti traži da hitno stupe u kontakt sa vlastima u Švajcarskoj sa zahtjevom da Orić umesto Srbiji bude izručen BiH.

Mehmedovićeva je za sarajevski portal rekla da Orić nije zločinac nego je "samo goloruk štitio svoj narod", te da je on "danas kriv samo što je preživio".

Dodala je i da Oriću treba da sude organi BiH ukoliko za tim postoji potreba, a ne sudovi Srbije.
Konačnu odluku o odlaganju obiliežavanja godišnjice zločina u Srebrenici 11. jula Organizacioni odbor će saopštiti 30. juna.

Orić je uhapšen 10. juna u Švajcarskoj, po srpskoj potiernici, a pravosuđe Srbije zatražilo je u nedjelju njegovo izručenje kako bi mu se u za počinjene ratne zločine sudilo u Beogradu.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bošnjaci

Bošnjaci trebaju prije svega radi sebe da prestanu ovoliko da političare i pričaju iz dana u dan neke lovačke priče uvezene sa zapada da bi kod ovdašnjih naroda produbili mržnju i rastavili veliku država, a u te priče su čak i istinski počeli da vjeruju što je najgore. To nije dobar put jer ih očigledno vodi samo u veliku mržnju i zlobu što je uslov za nove konflikte. Moraju poštovati i tuđe žrtve i sve svoje zločince procesuirati ako ni zbog čega drugog onda zbog svojih žrtava i sopstvene mirne savjsti a sa ostalim narodima. Svaka baba u FBiH gdje god je ubijen neki čovjek kaže da je to genocid a da su Srbi iz RS agresori sami na sebe i svoje domove ako joj se suprostaviš spremna je sve uraditi, toliko o multi kulti bošnjačkom duhu

sanja

lijepo sto se napokon pokazalo sta je tu bitno: politicke igre ili pijetet zrtvama. jedno je kada u pobude obiljezavanja godisnjice u potocarima i igranku u koju se sve to pretvorilo sumnjaju ovi ili oni politicari, ove ili one stranke, ali je sasvim drugo kada organizacija koja bi trebala da brine najvise i samo o zrtvama pokaze sta joj je u stvari jedino bitno. ako je to poenta dogadjaja, onda on nije komemoracija i nisu bitne zrtve vec je oda zlocinu i zlocincima i treba da se odgodi zauvijek. nijedna zrtva ne omalovazava drugu zrtvu, nijedan nevini zivot nije vrjedniji od drugog. ovdje se jasno pokazuje da je jedan zlocinac vrjedniji od hiljada nevinih zrtava i mislim da prave majke ne mogu da se osjecaju dostojanstveno u svom bolu s ovakvom postavkom stvari.

MONDO REPORTAŽE