• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ponovo u igri za "bijeli šengen"?

Parlamentarci BiH mogli bi ovog mjeseca da usvoje preostale sporne zakone koji bi otklonili prepreke viznoj liberalizaciji BiH

 BiH ponovo u igri za "bijeli šengen"? Izvor: MONDO

Dosadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić izjavio je u petak da se može očekivati da parlament BiH tokom septembra ispuni svoj dio obaveza za liberalizaciju viznog režima.

Belkić je na konferenciji za novinare u Sarajevu, na kojoj je predsjedavanje Predstavničkim domom u narednih osam mjeseci preuzeo Milorad Živković, istakao da je završetak obaveza potrebnih za liberalizaciju viznog režima bio prioritet Parlamentarne skupštine u prethodnom periodu.

"Na dnevnom redu sljedeće sjednice su izmjene i dopune Krivičnog zakona, a u najkraćem mogućem roku očekujemo da dobijemo i Prijedlog zakona o antikorupcionom tijelu", precizirao je Belkić, dodavši da se očekuje da u toku septembra budu otklonjeni postojeći zastoji kada je riječ o poboljšanju razmjene podataka iz policijskih registara.

Prema njegovim riječima, na ovaj način i uz ispunjenje uslova u vezi sa izdavanjem biometrijskih pasoša omogućilo bi se da BiH "uskoči u voz" koji vodi ka liberalizaciji viznog režma.

Živković je institucijama BiH poručio da moraju biti odgovorne za svoj dio zadataka.

"Imam namjeru da prozovem svakog onoga ko ne radi svoj posao, bilo da je riječ o poslanicima, ministrima, predsjedavajućem Savjetu ministara, direktorima agencija ili osoblju u zajedničkim službama", rekao je Živković, dodavši da je spreman za moguće političke turbulencije u kojima bi bila problematizovana i parlamentarna većina.

Živković je naveo da je, u skladu sa preporukama Savjeta ministara i MMF-a, broj međunarodnih putovanja predstavnika parlamenta BiH redukovan i sveden samo na prioritetne.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u proteklih osam mjeseci održao je 16 sjednica, odnosno dvije mjesečno, i usvojio 38 zakona, uglavnom dobijenih iz Savjeta ministara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE