• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hakeri napali hiljade računara u BiH

Autor mondo.ba

Hiljade korisnika računara u BiH žrtve su prevara iz oblasti sajber kriminala u režiji kriminalne grupe kojoj je zadat jak udarac u akciji kodnog naziva "Port Rojal".

U akciji usmjerenoj na otkrivanju i dokazivanju krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta učestvovao je MUP RS, zajedno sa policijskim agencijama iz Evrope i Amerike, uključujući i FBI.

Uhapšeno je oko 70 sajber kriminalaca, članova ozloglašenog kriminalnog foruma Darkode (darkode.com), a među njima, bar zasad, nema osumnjičenih iz RS, odnosno BiH, prenose "Nezavisne novine".

Izvršioci su putem interneta varali na razne načine - od zloupotreba platnih kartica, čime je skidan novac sa računa firmi i građana, do slanja virusa na računare radi krađe podataka korisnika. Čak su slali i viruse kako bi računari sami posjećivali određene veb stranice, čime bi hakeri zarađivali.

"Zadatak akcije je bio da se blokira i zaplijeni što je moguće više internet sadržaja, te obezbijedi zapljena servera preko kojih su vršene razne prevare i sabotaže na internetu. Najviše se to odnosi na krađe podataka preko virusa, te krađe i zloupotrebe platnih kartica, preko čega su nastale ogromne štete", rekao je Gojko Vasić, direktor Policije RS.

Vasić je dodao da je mnogo materijala zaplijenio i blokirao upravo MUP RS, ističući da su kriminalci, kako bi se što bolje zaštitili, uglavnom potkradali ljude iz drugih zemalja, a ne građane svojih država.

Rekao je da među građanima RS, odnosno BiH, ima i onih koji još ne znaju da su oštećeni te da će u narednom periodu biti preduzete određene mjere kako bi se utvrdilo ima li kod nas, eventualno, i izvršilaca.

Dražen Višnjić, načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS, potvrdio je da su žrtve iz cijelog svijeta.

"MUP RS je, dakle, izveo dosta kompleksnu operaciju. Ovo je najveća operacija po pitanju suzbijanja sajber kriminala koja je u svijetu ikad izvedena", kazao je Višnjić.

Akcijom je, kako navode iz MUP-a RS, rasvijetljen niz krivičnih djela: računarska prevara, računarska sabotaža, falsifikovanje kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje, izrada i širenje računarskih virusa, te neovlašteni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

"Broj oštećenih je više od 10 miliona iz čitavog svijeta", saopšteno je iz MUP-a RS, a kako "Nezavisne" nezvanično saznaju, konačna cifra mogla bi dostići i do 70 miliona. Inače, među uhapšenima u ovoj akciji je i troje građana Srbije.

Zatvoren kriminalni forum

Darkode forum (darkode.com) od svog osnivanja, odnosno od 2007. godine, predmet je najvišeg interesovanja policijskih institucija širom svijeta, a ovom akcijom je zatvoren.

"Kriminalni forum Darkode spada u top pet kriminalnih foruma na internetu i predstavlja zatvoreno mjesto okupljanja sajber kriminalaca, gdje se vrše aktivnosti ponude i kupovine sajber kriminalnih servisa, servisa kriminalnih roba i pojedinačne trgovine kriminalnim robama, razmjene ideja i informacija značajnih za sajber kriminalitet i sajber bezbjednost", saopšteno je iz MUP-a RS.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE