• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preko "grane" i lubenice

Autor mondo.ba

Ogroman uvoz svega i svačega uništava domaću proizvodnju. U BiH ušla roba vrijedna 9,1 milijardu KM. Srpska i FBiH bilježe enorman uvoz hrane koju i sami mogu da proizvode

 Preko "grane" i lubenice  Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

U prvih šest mjeseci ove godine u Srpsku je preko granice stiglo žitarica, vrijednih 59 miliona maraka, mesa i mesnih prerađevina za 44,8 miliona KM, slatkiša 41,9 miliona, piva 24,8 miliona maraka...

Kad se sve sabere u RS je uvezeno hrane i životinja u vrijednosti od 310 miliona KM! Ekonomisti postavljaju pitanje zašto Srpska uvozi toliko onoga što sama može da proizvede.

Ratari u Srpskoj tvrde da ogroman uvoz uništava domaću poljoprivredu. Na nivou države godišnje se uveze povrća vrijednog 74 miliona i voća 117 miliona maraka, pišu "Večernje novosti".

"Država bi morala da jača domaću proizvodnju većim podsticajima. Sramota je da uvozimo tolike količine luka, krompira, paprika i lubenica, kad to sve možemo sami da proizvodimo", kaže Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja ratara Semberije.

Namještaj izvozna šansa

Uočeno je da je proizvodnja namještaja jedan od svijetlih primjera dobre strategije izvoza, jer je primijenjen klasterski pristup, što je rezultiralo dobrim izvoznim poslovima u kojima je ostvaren suficit u trgovinskoj razmjeni. Pored proizvodnje namještaja, trgovinski suficit ostvaren je u drvnoj industriji, kao i u proizvodnji baznih metala.

 Srpska i FBiH su u prvoj polovini ove godine ostvarili spljnotrgovinski deficit od 3,9 milijardi maraka, čime je nastavljen veoma negativan trend trgovinske razmene sa zemljama EU i članicama CEFTA sporazuma!

Izvještaj Agencije za statistiku BiH pokazuje da je u ovom periodu vrijednost uvezene robe iznosila 9,1 milijardu maraka, dok je ostvareni izvoz bio "težak" 5,1 milijardu KM.

"Pokrivrenost uvoza izvozom od januara do jula 2015. iznosila je 56,9 odsto", rečeno je u Agenciji za statistiku BiH.

U zemlju se najviše uvozi nafta i naftni derivati, gas, hrana, lekovi, mašine i aparati, vozila i tekstil, pokazuje analiza Centralne banke BiH. S druge strane, RS i FBiH najviše izvoze rude, drvo, električnu energiju, obuću, mašine, aparate i namještaj.

BiH veliki deficit bilježi i u trgovini proizvodima hemijske industrije - 961 milion KM.

"Deficit u trgovini mašinama, aparatima i mehaničkim uređajima iznosi 1,4 milijardi KM, dok u trgovinskoj razmjeni automobila deficit iznosi 738 miliona KM", navedeno je u izvještaju CB BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE