• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referendum o "gašenju" Sarajeva?

Autor mondo.ba

Grad Sarajevo je na izdisaju i ako državna, federalna i kantonalna vlast pod hitno ne povuku konkretne poteze, glavni grad BiH mogao bi biti – ugašen.

 Referendum o postojanju Sarajeva? Izvor: Samir Cacan, MONDO
Izvor: Samir Cacan, MONDO

Gradska skupština Sarajeva ponovo je po ko zna koji put saopštila da je grad ostao bez prihoda na koje ima puno pravo uz naglasak da nikada nije provedeno čak pet presuda Ustavnog suda Federacije, piše mostarski "Dnevni list".

Agonija Sarajeva počela je nakon što je u maju prošle godine izmijenjen federalni Zakon o pripadnosti javnih prihoda čime je grad Sarajevo pušten niz vodu.

U najkraćem, izmjenom tog Zakona, Sarajevo je izostavljeno iz šeme finansiranja iz javnih prihoda, a sve opštine u Federaciji, uključujući i četiri gradske i dalje dobijaju sredstva. Sarajevski kanton odmah je prekinuo uplate i od maja prošle godine nijednu marku nije poslao u gradski proračun.

"Prihoda nemamo, i dalje je potpuno neizvjesno hoće li ih biti s federalnog jedinstvenog računa javnih prihoda putem granta Županije Sarajevo. Dovedeni smo u najtežu moguću situaciju, ali smo i pored toga uspjeli u prvih šest mjeseci izvršiti sve svoje obveze. Skupština kantona ne izvršava svoje obveze. Prinuđeni smo da se odreknemo ili odgodimo neke davno planirane gradske projekte. Potpuno je minimiziran značaj grada Sarajeva neprovođenjem federalnih i kantonalnih propisa, a potpuno je legalno i legitimno pravo grada na sredstva s federalnog jedinstvenog računa javnih prihoda", objasnio je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Gradska skupština očekuje od visokog predstavnika Valentina Incka da u skladu sa svojim ovlaštenjima preduzme sve u slučaju da se nastavi opstruisanje. Komšić je s cijelim problemom prije mjesec dana službeno upoznao Savjet ministara, Vladu Federacije i Vladu Kantona Sarajevo.

Da je voda došla do grla, potvrđuje i odluka grdadske skupštine kojom je gradonačelnik Komšić zadužen da u skladu sa statutom grada, pod hitno razmotri inicijativu za održavanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili treba li grad Sarajevo i dalje postojati.

Komšiću je takođe ostavljeno da formuliše referendumsko pitanje, a konačnu odluku donijeće gradska skupština. Inicijativu za održavanje referenduma pokrenuo je gradski odbornik Gradimir Gojer.

"Dnevni list" saznaje da su gradski odbornici raspoloženi za održavanje referenduma kako bi se napokon „stvari presjekle“. Već ima i nagovještaja da bi se referendum mogao održati krajem novembra ili početkom decembra.

Visoki predstavnik Incko uputio je prošle sedmice pismo na adrese predsjedavajeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića, federalnog premijera Fadila Novalića i kantonalnog premijera Elmedina Konakovića kojim zahtijeva da se problem odmah riješi. Incko se poziva i na presudu Ustavnog suda Federacije od 10. juna ove godine prema kojoj član 24. federalnog Zakona o pripadnosti javnih prihoda prestaje važiti i podvlači da je moguće donijeti i privremeno rješenje i to bez odlaganja. Šta će uraditi Zvizdić, Novalić i Konaković još nije poznato.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

N.N.

Ako bog da!!!

Gz

Ma gasi, nego sta.

MONDO REPORTAŽE