• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na sastanku s Dodikom (opet) svi sem opozicije

Autor SRNA

U Banjaluci je održan sastanak predsjednika RS Milorada Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Srpske. Lideri opozicije ponovo se nisu odazvali

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su opozicione stranke iz Republike Srpske ponovnim nedolaskom na sastanak parlamentarnih stranaka pokazali da im je najmanje stalo do Srpske, poručivši da Srpska, uprkos tome, ima kapacitet i snagu da odbrani svoju poziciju.


Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci ocijenio da SDS, PDP i NDP ovakvim ponašanjem ulaze u sferu neozbiljnih politika i nastavljaju da dodatno urušavaju potencijal i snagu Srpske, koju tako dovode u lošiji položaj nego što je bio ikada.

Dodik je rekao da su učesnici današnjeg sastanka htjeli da vode dijalog, ali da je opozicija iz Srpske, koja čini vlast na nivou BiH, pokazala potpunu nezainteresovanost za Srpsku.

On je rekao da mu je žao što taj dijalog nije uspio, te da učesnici sastanka "neće zatvoriti vrata" i "izbjegavati svoju odgovornost dureći se", sve s ciljem zaštite interesa Republike Srpske.

"Republika Srpska institucionalno uspješno funkcioniše. Vlada Srpske, Narodna skupština i političke stranke koje čine većinu imaju potencijal da Republici Srpskoj daju legitimitet i da odbrane njenu snagu, poziciju i autonomiju", rekao je Dodik novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On smatra da ono što se radi u ime Republike Srpske na nivou BiH Srpskoj ništa dobro ne donosi.

"Odavno SDS, PDP I NDP ne predstavljaju Republiku Srpsku u Sarajevu, nego vlastite političke programe. Srpska se jedino predstavlja kada je koordinisan rad predstavnika na nivou BiH sa njenim institucijama, odnosno Vladom i Narodnom skupštinom", naveo je Dodik, napomenuvši da su ove dvije institucije nezaobilazno mjesto dogovora.

On smatra da je Republika Srpska u Sarajevu izgubila reprezentativnost, djelovanjem SDS-a, PDP-a i NDP-a.

"Gubimo mogućnost zaštite svojih interesa, jer oni to ne čine. To je ocjena mnogih u Srpskoj, ali i dijela članova navedenih političkih partija", rekao je Dodik.

On je naveo da je cilj bio da zajednički budu usaglašeni važni dokumenti za iduću godinu.

"Budžet BiH za narednu godinu mora da bude usaglašen u institucijama Srpske, kao i mnoge politike koje će biti na dnevnom redu. Morali su da nam daju odgovor na pitanje šta su mislili kada su podržali ugovor BiH i Islamske zajednice, kao i da nam objasne određene elemente spoljne politike, kojom se ne štite interesi Srpske, za šta smo, nažalost, ostali uskraćeni", pojasnio je Dodik.

Predsjednik Republike podsjetio je da Srpska na nivou BiH ne može da ostvari nijedan od vitalnih interesa, da je ostala bez članova u pojedinim komisijama, te da je sve manje ravnopravna u BiH.

"Nije riješen pokušaj ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, iako je Policija Republike Srpske učinila sve što je bilo potrebno na tom planu, što je neko zataškao. Uprkos svemu, imamo namjeru da zaštitimo interese Srpske, a na sreću naroda imamo sve kapacitete za tako nešto", kaže Dodik.

On je naglasio da su predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a na nivou BiH mnogo puta bili obaviješteni o stavovima institucija Srpske.

"Mora biti uvedena praksa da svaki zakonski akt koji bude predložen na nivou BiH mora dobiti saglasnost Narodne skupštine Republike Srpske", izjavio je Dodik.

Sastanku sa predsjednikom Srpske u Banjaluci prisustvovali su lideri SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević, PUP-a Ilija Stevančević, potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović i poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba Nenad Stevandić.

Lideri stranaka koje čine Savez za promjene ponovo se nisu odazvali pozivu predsjednika Srpske na sastanak, kao što to nisu učinili ni 9. oktobra.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

"bakirovo jato" vise voli da nastupa u Sarajevu nego u Banja Luci.

MONDO REPORTAŽE