• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljaci evakuišu ranjene sa Kosova

Poljski ministar unutrašnjih poslova doputovao je na Kosovo kako bi avionom vratio u domovinu policajce koji su povređeni u Kosovskoj Mitrovici.

 Poljaci evakuišu ranjene sa Kosova Izvor: MONDO

Poljski ministar unutrašnjih poslova i administracije Gžegož Shetina doputovao je na Kosovo kako bi vladinim avionom vratio u domovinu policajce koji su povređeni u nemirima u Kosovskoj Mitrovici.

U neredima koji su izbili u ponedeljak pošto je UNMIK policija izbacila iz zgrade suda radnike pravosuđa srpske nacionalonsti, ranjena je polovina - 28 od 52 poljska policajca, koji su obezbeđivali zgradu suda.

U bolnicama se trenutno nalazi 13 policajaca, dvojica su operisana, a ostali su zbrinuti u bazi. Uglavnom je reč o povredama od šrapnela i komadića granata i molotovljevih koktela kojima su Srbi u Kosovskoj Mitrovici gađali policajce.

"Ako lekari daju saglasnost prvi policajci vratiće se u Poljsku još večeras", kazao je portparol Glavne komande poljske policije Marjuš Sokolovski.

Glavni komandant poljske policije Andžej Matejuk rekao je poljskoj televiziji TVN24 pred odlazak u Kosovsku Mitrovicu da može lako da se desi da će se avion vratiti prazan, iako njime mogu da se vrate i policajci koji nisu povređeni u neredima ispred suda u Kosovskoj Mitrovici.

"Nije sigurno da će biti voljnih da se vrate. To su vrlo odvažni ljudi. Misija na Kosovu je mirovna, ali opasna. Policajci koji tamo idu znaju da je misija teška sa velikim rizikom", kazao je Matejuk.

Iako je od posledica povreda u napadu kosovskih Srba preminuo jedan ukrajinski policajac, Poljaci u UNMIK policiji na Kosovu tvrde da njihovi redovni zadaci, mimo ovakvih eksplozija nasilja nisu opasniji nego u Poljskoj.

"I kada ima problema, ovde smo uvek u grupi. U Poljskoj na ulicama patroliramo sami", rekao je TVN24 Kšištof Tarnovski.

"Navikli smo na mirne demonstracije, ali očigledno one prestaju da budu mirne. Kada je stanje takvo da ne možemo mi s njim da izađemo na kraj zovemo u pomoć jedinice Kfora", dodao je njegov kolega Kšistof Balcežak.

Poljaci na Kosovu - njih 300 vojnika Kfora, 115 policajaca i 10 eksperata poljske policije koji obučavaju kosovske kolege, tvrde da osim ovakvih eksplozija nasilja sa kosovskim Srbima nemaju nikakvih problema a osetne su i simpatije s obzirom na zajedničko slovensko poreklo.

Za poljske eksperte za bezbednost uznemirujući signal je ipak to što su juče Srbi u Kosovskoj Mitrovici napali upravo policajce iz Poljske i Ukrajine sa kojima se obično dobro razumeju i Rumune čija zemlja nije priznala Kosovo.

"Srbi na nas ne gledaju kao na neprijatelje, često s njima razgovaramo i prijateljski su raspoloženi prema nama. Jedino što, kada izbija sukob, ostavljaju sentimentalnost po strani i ne pitaju ko je iz koje države. To je ratnički i vrlo patriotski narod", rekao je veteran policijske misije na Kosovu Andžej Kučinjski.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE