• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Do kraja mandata sledeće vlade Srbija u EU

Predsednik G17 plus: Ako na izborima pobedi lista "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić", Srbija članica EU do kraja mandata sledeće vlade.

 Dinkić: Do kraja mandata sledeće vlade Srbija u EU Izvor: MONDO

Na sednici Glavnog odbora G17 plus, Mlađan Dinkić je istakao da je pred Srbijom 11. maja izbor između samo dva puta - jedan vodi ka evropskim integracijama i ekonomski jakoj Srbiji, dok drugi, prema njegovim rečima, jeste put u izolaciju: "Treba da nas vodi slogan: samo pamet Srbiju spasava. Sloga je važna ali ne možemo da se složimo sa onima koji hoće da nas samoizoluju i da nas uvedu u nove ratove."

Dinkić je građane pozvao da na predstojećim izborima glasaju za "ovozemaljsku, a ne za nebesku Srbiju". On je izrazio uverenje da su četiri godine dovoljne, ukoliko naredna vlada bude efikasna, da Srbija postane članica EU, i dodao da Beograd treba da insistira na tome da Srbija bude primljena istovremeno sa Hrvatskom.

G17 plus je, kako je istakao, dva puta dokazao da je sposoban da sam pređe izborni cenzus, ali da je ovoga puta cilj udruživanja na zajedničkoj listi sa Demokratskom strankom "nanošenje apsolutnog poraza Srpskoj radikalnoj stranci". On je izrazio uverenje da će na predstojećim izborima za evropsku Srbiju, a protiv "suicidne politike samoizolacije", glasati više od dva miliona građana.

Prema njegovim rečima, i G17 plus je protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, ali želi da Srbija svoje interese brani isključivo diplomatskim sredstvima i ekonomskim jačanjem. Dinkić je osudio eskalaciju nasilja na severu Kosova, istakavši da Srbija više nikada sebi ne sme da dopusti da bude poligon za odmeravanje snaga velikih sila. "Zar treba još neko da pogine da bi se neko osvestio i rekao da nećemo da pravimo istu grešku u jednoj deceniji", upitao je Dinkić.

Ciljevi G17 plus će u narednom periodu, prema njegovim rečima, biti brz ulazak u EU, intenzivni priliv stranih investicija, ravnomerniji regionalni razvoj, borba protiv korupcije i kriminala i nastavak borbe za Kosovo i Metohiju diplomatskim sredstvima.

Na listi kandidata za poslanike republičkog parlamenta je 60 imena, a među njima su Dinkić, Suzana Grubješić, Tomica Milosavljević, Ana Pešikan, Predrag Marković, Vlajko Senić, Snežana Samardžić-Marković, Oliver Ivanović i Veroljub Stevanović.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE