• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez rasprave o Krivičnom i zakonu o Ustavnom sudu

Autori mondo.ba Autori Agencije

Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH koja je u toku, iako je to ranije najavljeno, neće biti razmatrane izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH i Zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji su predlagači klubovi poslanika SNSD-a i SDS-a.

Odluku o tome donio je Kolegij Predstavničkog doma PSBiH. Prijedlozi su skinuti na zahtjev Ustavnopravne komisije, koja ih jučer nije razmatrala, zbog tehničkih nedostataka. Naime, kako je navedeno, nisu usklađeni sa jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u BiH.

Prema prijedlogu izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, s ciljem jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda BiH, traži se da "stranci moraju ustupiti mjesta domaćim sudijama".

Prijedlogom izmjena Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakonskog rješenja brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

SAVJET MINISTARA POVUKAO ZAKON

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović obavijestio je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH da je, nakon konsultacija sa Kolegijumom ovog doma, u ime Savjeta ministara povukao Prijedlog zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika u BiH.

Osmanović je u obraćanju Predstavničkom domu rekao da predloženi zakon povlači radi dodatnih konstulitacija.

On je prethodno podsjetio da se BiH, kao potpisnica ugovora sa Vatikanom i Srpskom pravoslavnom crkvom, obavezala na donošenje posebnog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH.

Nakon Osmanovićevog obavještenja, Prijedlog zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika skinut je sa dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma.

Prethodno je skidanje ove tačke dnevnog reda zatražilo više poslanika.

Tražeći da se ovaj zakonski prijedlog ne razmatra danas, Nikola Špirić iz SNSD-a predložio je da Ministarstvo civilnih poslova i Savjet ministara ponude okvirni zakon o državnim i vjerskim praznicima u BiH.

"Ako danas otvorimo raspravu o vjerskim praznicima, nećemo doći do rješenja", kaže Špirić, ocjenjujući da će istovremeno biti poslata poruka da u BiH nije moguće doći do zakona o praznicima.

On je podsjetio da su Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH u prošlom sazivu pokušavali da dođu do zakona o praznicima u BiH i da zna da to ne ide lako.

Špirić smatra da resornom ministarstvu i Savjetu ministara treba ostaviti da sami kažu koliko im je vremena potrebno da ponude cjelovit zakon o praznicima.

Poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović takođe je zatražio skidanje sa dnevnog reda Prijedloga zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika u BiH, ali uz obrazloženje da su u predloženom zakonu navedene antidejtonske i antiustavne konstatacije da BiH nema zakon o državnim praznicima i da treba da usvoji zakon o vjerskim praznicima.

"BiH ima zakone o praznicima i dok ih ne promijeni oni su na snazi", tvrdi Bećirović, navodeći kao primjer "praznika BiH" 1. mart i 25. novembar.

I Šemsudin Mehmedović iz SDA podržao je zahtjev za skidanje sa dnevnog reda predloženog zakona navodeći da većina zaposlenih u institucijama BiH, bez obzira kojoj vjeroispovijesti pripada, ne radi ni za praznike drugih vjeroispovijesti, zbog čega je postavio pitanje da li je predviđenih pet plaćenih dana za vjerske praznike prava mjera.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević smatra da Savjet ministara kao predlagač treba da povuče Prijedog zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika u BiH.

Prijedlogom zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika u BiH predviđeno je po pet neradnih dana tokom godine za obilježavanje vjerskih praznika za muslimane, pravoslavce, katolike, pripadnike jevrejske i svih ostalih vjera u BiH.

Većina pitanja poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ostala je bez odgovora, jer početku sjednice nije prisustvovao predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

U pisanom odgovoru na ranije pitanje poslanika SNSD-a Miroslava Milovanovića da li Zvizdić i dalje insistira na formiranju ministarstava poljoprivrede, kao i obrazovanja na nivou BiH kao što je najavio u ekspozeu, iz Zvizdićevog kabineta poručeno je da predsjedavajući Savjeta ministara BiH i dalje smatra da je potrebno formiranje ministarstva za poljoprivredu i ruralni razvoj na nivou BiH.

Zvizdić smatra da će vrijeme koje dolazi u potpunosti uvjeriti da je formiranje tog ministarstva "potreban i neophodan potez zato što su pred poljoprivredom izazovi koji su u vezi sa ispunjavanje preuzetih obaveza na putu ka EU".

"Ako bilo ko misli da BiH može postati dio evropskih integrativnih procesa, da može povlačiti sredstva iz fondova BiH, a i dalje ostati fragmentirana ne samo u segmentu poljoprivrede, već i svakom drugom segmentu, on sigurno griješi. To nećemo dozvoliti", naveo je Zvizdić u odgovoru Milovanoviću.

Zvizdić je dodao da se ne zagovara formiranje ministarstva obrazovanja na nivou BiH, ali da se radi na "ukidanju svih vidova oblika diskriminacije, segregacije i politizacije u obrazovanju".

Na dio Milovanovićevog pitanja da li Zvizdić za ove inicijative, odnosno aktivnosti ima podršku koalicionih partnera iz Republike Srpske nije odgovoreno.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić ponovila je da i ovaj put zamjera Zvizdiću, ali i nekim drugim ministrima na neprisustvu u dijelu sjednice kada poslanici postavljaju pitanja, što se i ranije dešavalo.

Poslanik SNSD-a Miroslav Milovanović pitao je ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića kolika je vrijednost i količina izvezenog mlijeka iz BiH u EU.

Šarović je odgovorio da, zaključno sa 1. decembrom 2015. godine, vrijednost prve količine izvezenog mlijeka, koja je iz BiH otišla 11. septembra, iznosi ukupno 900.000 KM, što je ocijenio kao solidan rezultat. On je precizirao da je za pomenuta dva i po mjeseca izvezeno 268 tona jogurta, 45 tona tvrdog sira, 11 tona mlijeka i pavlake u prahu, kao i niz drugih mliječnih proizvoda u manjim količinama.

Milovanović je komentarisao da će se vidjeti da li će "taj rezultat biti solidan" i ubuduće, jer BiH i dalje uvozi mnogostruko više robe nego što izvozi.

Odgovarajući na pitanje Mirsada Mešića (SDP)kako protiče proces remonta helikoptera Oružanih snaga BiH, jer u javnosti postoji niz dilema i sumnji, ministar odbrane BiH Marina Pendeš rekla je da je Ministarstvo odbrane BiH usvojilo plan nabavki za ovu godinu i do kraja januara biće objavljeni tenderi za javne nabavke, a servisiranje, održavanje i remont helikoptera protiče u skladu sa propisanim procedurama.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE