• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čak 11 opština u RS nije usvojilo budžet za 2016.

Autor mondo.ba

Zbog ličnih netrpeljivosti, nefunkcionisanja načelnika i opštinskih skupština, nefunkcionisanja skupštinskih većina i animoziteta između lokalnih zajednica i vlasti u Banjaluci, 11 opština RS ni ove godine nije usvojilo opštinski budžet.

  Prema podacima Ministarstva finansija RS, ove godine to nisu učinili Trnovo, Gradiška, Srbac, Pelagićevo, Gacko, Bileća, Jezero, Han Pijesak, Kneževo/Skender Vakuf, Istočni Mostar i Novo Goražde, pišu Nezavisne.

U Trnovu, Gradišci, Srpcu i Pelagićevu lokalne skupštine nisu raspravljale o nacrtu budžeta, dok je u Gacku Ministarstvo dalo saglasnost na budžet koji još nije usvojen. U Bileći, Jezeru i Han Pijesku dobijene su preporuke na nacrt budžeta, a preostale tri opštine, do 12. januara, kad je napravljen zadnji presjek, nisu čak ni dostavile nacrte.

Prema Zakonu o budžetskom sistemu RS, postoje jasni i precizni rokovi u okviru kojih su opštine dužne da donesu svoj budžet. Već u julu opštine bi trebalo da raspravljaju o budžetu za narednu godinu. U septembru opštinski organi dostavljaju budžetske zahtjeve nadležnom opštinskom organu, a polovinom oktobra priprema se nacrt budžeta. Već 20. novembra bi opštine trebalo da dostave Ministarstvu prijedlog budžeta na saglasnost, koji se usaglašava do 5. decembra, i nakon toga upućuje lokalnim skupštinama na usvajanje. Do 15. decembra budžeti bi trebalo da budu usvojeni, a do 24. decembra da budu dostavljeni Ministarstvu, skupa s pratećom dokumentacijom.

Tako je bar u teoriji.

U praksi, u opštini Trnovo načelnik Nenad Mišović, predsjednica Skupštine Behija Mulaosmanović i načelnica Službe za finansije Milojka Golijanin "vruć krompir" prebacuju iz ruke u ruku. U Kabinetu predsjednika kažu da je usvajanje do predsjednice Skupštine, dok ona tvrdi da je problem kod načelnika opštine. Načelnica Službe za finansije ističe da je nacrt usvojen, da je dobijena saglasnost Ministarstva, ali da se zbog problema u opštini odbornici mjesecima ne mogu dogovoriti ni o čemu.

Zbog prepucavanja između načelnika opštine Gradiška i Skupštine, slični problemi tište i tu opštinu. Kao što je poznato, već mjesecima traje agonija ko je legalan predsjednik Skupštine opštine, a sporenja je bilo i u vezi sa legalnošću opštinskog pečata.

Ne treba ni podsjećati na probleme u opštini Kneževo/Skender Vakuf, u kojoj "ratno stanje" između sada već bivšeg načelnika Bore Škeljića i SNSD-ove većine praktično nikad nije ni prestajalo. Radovan Marić, načelnik Skupštine, ističe da Škeljiću institucije RS već godinama "gledaju kroz prste", zbog čega, kako kaže, opština nema budžet još od 2014. godine.

U Kabinetu predsjednika opštine Srbac novinare su uputili na predsjednika Skupštine opštine, a onda su rekli da je na putu, pa nije u mogućnosti da odgovora na pitanja.

U opštini Gacko novinarima sena fiksni telefon niko nije javljao, a mobilni telefon načelnika opštine Milana Radmilovića bio je isključen.

U Bileći, novinari su upućeni na načelnika Odjeljenja za finansije Natašu Mitrić, ali je ona objasnila da nije nadležna za davanje izjava, te da bi trebalo da se pita ili načelnika ili predsjednika Skupštine.

Dušan Šajin, načelnik opštine Jezero, požalio se da budžet nije usvojen zbog netrpeljivosti Skupštine prema njemu kao načelniku, ali i činjenice da ruže ne cvjetaju ni među odbornicima zbog loših međuljudskih odnosa.

"Sad imamo još veći problem nego lani jer im je jedan odbornik otišao u inostranstvo na privremeni rad", kaže on.

Simo Stakić, načelnik opštine Pelagićevo, ističe da kriza u toj opštini traje još od juna i žali se da u Skupštini ne postoji politička volja da se budžet usvoji.

"Ja se nadam da su vam u Ministarstvu finansija rekli da sam ja ispoštovao sve rokove iz Zakona o budžetskom sistemu i sve što je bilo do mene dostavio na vrijeme. Ostalo je do Skupštine", zaključio je on.

Mićo Mićić, predsjednik Saveza opština i gradova RS, ističe da je potrebno uvesti odgovornost i uozbiljiti skupštine opština.

"Da li je to ova mjera koju predlažu u Vladi RS da se raspuste skupštine koje ne usvoje budžet ili neka druga, nije toliko bitno. Važno je da se uvede odgovornost", rekao je on.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Znaci da im i ne treba cim ga nisu usvojili. Uporno tvrdim da je to sve ista "bagra" i pozicija i opozicija. Ej, dosta vam je pogledat dnevnik RTRS I BN pa da vidite kakvi nas pokvarenaci zastupaju. Tako nam i treba. Tako smo trazili. Ko je izabrao Dodika. Pavica, Djokica, Bosica, Čvica, Borenovica ej i Sukala kazu mi.

MONDO REPORTAŽE