• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik stopirao zakon o policiji

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je zakon o policiji i unutrašnjim poslovima vratio Narodnoj skupštini Srpske na ponovno razmatranje.

Predsjednik RS tvrdi da se na ovaj potez odlučio zbog zahtjeva Bošnjaka da se u sve, pa i u ovaj zakon stavi odredba koja se odnosi na popis iz 1991. godine.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da to ne može biti tako riješeno, jer nije dejtonski zbog čega traži da se to izmijeni.

On je najavio da će formirati savjetodavnu grupu koja bi ga savjetovala kako da se ta kvalifikacija - popis iz 1991. godine izbaci iz Ustava.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je za to potreban konsenzus svih u Republici Srpskoj koji je u budućnosti moguće imati, jer je važno eliminisati političke ultimatume bošnjačke strane.

On smatra da će za svoj zahtjev dobiti podršku i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Govoreći o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, Dodik je rekao da se u referendum neće ići bez konsenzusa, odnosno da će ta odluka morati ponovo na usaglašavanje u Narodnu skupštinu Srpske.

Članovi Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske usaglasili su 2. februara tekst zakona o unutrašnjim poslovima i policiji Republike Srpske.

Usaglašeni su amandmani jedan, tri, četiri, pet i šest, koji se odnose na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je Narodna skupština usvojila 29. decembra prošle godine.

Zajednička komisija prihvatila je pet amandmana na zakon, koji je ranije podnio bošnjački Klub delegata u Vijeću naroda. Ovi amandmani se odnose na nacionalnu zastupljenost koja treba da odražava nacionalnu strukturu stanovništva u skladu sa rezultatima popisa stanovništva BiH iz 1991. godine.

SZP: Dodik da ne potpiše ukaz

Savez za promjene pozvao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, navodeći da će u suprotnom "potpisati izdaju srpskih nacionalnih interesa".

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je to zadnja instanca na kojoj se ovaj zakon može zaustaviti i spriječiti da Srbi postanu manjina u policijskim strukturama Republike Srpske.

On je naveo da prihvatanje amandmana na zakon o policiji i unutrašnjim poslovima od strane vladajuće koalicije predstavlja "izdaju srpskih nacionalnih interesa".

"Usaglašavanjem amandmana koalicije 'Domovina' uvedena je praksa koja ni u jednom zakonu od 2000. godine do danas nije postojala kada je u pitanju nacionalni sasatav policijskih službenika. Ovo je rezultat direktne nagodbe s tom koalicijom da bi podržavali Vladu Republike Srpske", rekao je Čavić na konferenciji za novinare Saveza za promjene u Banjaluci.

Čavić je napomenuo da je Savez za promjene protiv referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer smatra da taj referendum neće dovesti do onoga što narod očekuje, a to je ukidanje Suda i Tužilaštva BiH.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je da je predsjednik Republike Milorad Dodik "kočničar raspisivanja odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH u Službenom glasniku".

"Savez za promjene je donio odluku da neće podržati bilo kakav drugi referendum dok se ne sprovede referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH", poručio je Govedarica.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE