• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o "švajcarcima" bez podrške parlamenta RS

Autori mondo.ba Autori Agencije

Narodna skupština Republike Srpske nije prihvatila Prijedlog zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Marinko Božović istakao je da je cilj navedenog zakona bio rješavanje problema građana koji kredite otplaćuju u švajcarskim francima.

"Nisam čuo od predstavnika vladajuće koalicije zašto bi trebalo usvojiti ovakvo zakonsko rješenje. Moglo se amandmanski djelovati i na taj način riješiti probleme naših građana", rekao je Božović u završnoj riječi u Narodnoj skupštini Republike Srpske o navedenom zakonskom rješenju.

On smatra da Vlada Republike Srpske nije danas ponudila rješenje, nego Hipo grupacija.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da institucije Srpske imaju kvalitetnu ponudu za rješavanje problema građana koji nisu okončalu isplatu kredita u švajcarskim francima.

"Ponuda dogovorena u Palati Repbulike je korektna i bolja nego u zemljama u okruženju. Usvajanje Prijedloga zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima slomilo bi cijeli finansijski sektor u BiH", rekao je Tegeltija u Narodnoj skupštini.

On je napomenuo da su prijedlogom, koji je dogovoren u Palati Republike, zaštićeni i građani i finansijski sektor.

"Predložena je konverzija kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima u KM po trenutno važećem kursu. Na tako utvrđen iznos svakom građaninu biće ponuđen otpis od 30 odsto, a kamatna stopa je fiksna i iznosi 5,99 odsto", pojasnio je Tegeltija.

On je naveo da će biti moguće produžiti rok za servisiranje kredita, a da će za građane sa najnižim primanjima biti ponuđen otpis 50 odsto obaveza.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skuptšini Republike Srpske Milan Kovač rekao je da će biti pronađeno rješenje kojim će biti zadovoljni građani koji otplaćuju kredite u švajcarskim francima, ali i bankarski sektor.

"Vlada Srpske će danas ponuditi rješenje koje neće biti idealno, ali će njime biti zadovoljni i korisnici kredita i banka", rekao je Kovač u skupštinskoj raspravi o Prijedlogu zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim Francima.

Poslanik SNSD-a u skupštini Srpske Vanja Bajić smatra da je Prijedlog zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima pun nedostataka.

"Ovaj zakon je šupalj kao švajcarski sir. Potrebno je bilo kvalitetnije ga sačiniti i trebalo je da u skupštinsku proceduru bude upućen u formi nacrta", rekao je Bajić.

Poslanici nisu prihvatili ni Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima - ponovno odlučivanje na zahtjev predsjednika Republike. Donesena je odluka da bude skraćen rok za ponovno predlaganje ovog zakona na 30 dana.Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je prvi dio desete redovne sjednice.Nastavak ove sjednice predviđen je za 15. mart u 10.00 časova.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić apelovao je na poslanike da usvoje navedeno zakonsko rješenje.

"Potrebno je pronaći rješenje za probleme građana Republike Srpske, koji kredite otplaćuju u švajcarskim francima", kaže Stanić.

Prijedlogom zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim Francima uređuje se način i postupak konverzije ovakvih kredita u kredite u valuti KM.

Narodna skupština Republike Srpske započela je u srijedu raspravu o Prijedlogu zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima kojim se uređuje način i postupak konverzije takvih kredita u kredite u konvertibilnim markama. Ovaj zakon predložio je Klub poslanika SDS-SRS Republike Srpske.

 Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Marinko Božović istakao je da će davalac kredita, u skladu sa navedenim zakonom, izvršiti konverziju kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima u kredite u valuti KM.

"Davalac kredita bi trebalo da sačini aneks ugovora o kreditu sa korisnikom kredita uz zadržavanje postojećih instrumenata obezbjeđenja i utvrditi novi plan njihove otplate, počev od dana zaključivanja ugovora", rekao je Božović, obrazlažući zakonska rješenja.

On je naveo da je veliki broj građana Republike Srpske korisnik kredita u švajcarskim francima.

"Oni su na ivici egzistencije, a ovaj problem je daleko izraženiji u Republici Srpskoj, nego u Federaciji BiH. Cilj ovog zakona je da bude riješen ovaj problem naših građana", dodao je Božović.

Predsjednik Udruženja "Švajcarac" Kemal Duraković rekao je da u BiH ima više od 9.000 korisnika kredita u švajcarskim francima.

"Ovi korisnici su egzistencijalno ugroženi, i zbog toga je potrebno usvojiti navedeni zakon. Molim sve poslanike da podrže predložena zakonska rješenja", dodao je Duraković.

Direktor "Hipo Alpe Adria banke" Banjaluka Goran Babić kaže da bi, ukoliko bude usvojen navedeni zakon, bile prouzrokovane katastrofalne posljedice za banku, ali i privredu.

"Nećemo preuzeti odgovornost za dramatične posljedice koje bi moga da prouzrokuje navedeni zakon. Ovaj zakon je i neustavan, a u koliziji je sa brojnim pravima propisanim međunarodnim aktima", rekao je Babić.

On je napomenuo da je "Hipo banka" posvećena pronalaženju najboljih rješenja za svoje klijente.

Poslanici će razmatrati Prijedlog zakona o oružju i municiji i Nacrt zakona o visini kamatne stope.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati danas.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE