• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o konverziji kredita: Imamo novo rješenje

Autor SRNA

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da očekuje da će predloženi zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima biti odbijen u Narodnoj skupštini i da će u narednom periodu biti nađeno novo rješenje koje bi bilo povoljno za građane.

"Novo rješenje bi bilo povoljno za građane u smislu omogućavanja konverzije kredita u KM, a pri tom ne bi stvorilo probleme ni za Republiku Srpsku", rekao je predsjednik Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.


Prema njegovim riječima, rukovodstvo Republike Srpske stoji iza novog rješenja, koje podrazumijeva da građani sami odluče da li žele konverziju kredita u KM po fiksnoj kamatnoj stopi od 5,99 odsto, pri čemu bi troškove konverzije snosila banka, a koristilo bi se već postojeće obezbjeđenje kredita.

Dodik je naglasio da bi sama konverzija značila mogućnost otpisa kredita u iznosu od 30 odsto i produženje roka vraćanja kredita za 100 odsto.

"To znači da, ako je neko imao kredit na deset godina, ovaj novi kredit bi prolongirao otplatu na 20 godina", rekao je Dodik, ističući da se u svemu vodilo računa o teškom položaju i broju ljudi koji imaju kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskom franku.

On je dodao da će banka biti spremna da u roku od deset dana krene sa konverzijom, a da bi do 31. marta dala mogućnost klijentima da dokažu socijalni status kako bi obezbijedili otpis 50 odsto kredita, te da bi sva konverzija bila završena do 1. jula ove godine.

"Dogovorili smo se da banka za 25 odsto klijenata, odnosno fizička lica, jer se sve odnosi na njih a ne pravna lica, otpiše 50 odsto konvertovanog kredita", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi Hipo banka promijenila stav i odustala od ovog načina konverzije, u parlament Srpske bi bio vraćen prijedlog zakona o konverziji.

On je naveo da je sinoć u Banjaluci održan prvi dio sastanka na kojem je traženo rješenje prihvatljivo za sve, te da se u pregovorima sa bankom postigao maksimum.

Govoreći o povoljnosti novog ponuđenog rješenja, Dodik je naglasio da je u Crnoj Gori građanima za konverziju kredita u švajcarskim francima ponuđena kamatna stopa od 8,2 odsto, a da u Hrvatskoj država mora da izdvoji 500 miliona evra za te potrebe.

On je ocijenio da sada predloženi zakon uvodi neke nove procedure i koncipiran je tako da uruši finansijsku stabilnost Srpske, a da je sam SNSD ranije rekao da će podržati prijedlog zakona upravo kako bi otvorio razgovore o rješavanju problema.

"To bi značilo automatsko gašenje Hipo banke, a Srpsku bi dovelo u poziciju narušavanja odnosa sa IBRD-om i buduće saradnje sa ovim velikim investitorom", istakao je Dodik i dodao da sam prijedlog zakona podrazumijeva retroaktivnu primjenu koja bi bila nesprovodiva.

On je naglasio da je u aktuelnom prijedlogu zakona koji juče i danas razmatraju poslanici u Narodnoj skupštini Srpske primijećena koordinisana akcija SDA i SDS-a.

"Primjećujemo koordinisanu akciju Bakira Izetbegovića i Mladena Bosića na ovom pitanju i mi to razumijemo kao vrstu destabilizacije", rekao je Dodik.

On je dodao da je cijeli proces vođen tako da najprije stvori problem u Pavlović banci, a sada i u Hipo banci.

"Očigledno je da je prijedlog došao sa nivoa BiH u nastojanju da se problem prebaci u Republiku Srpsku da bi se Srpska nosila s njim, vjerovatno, u uvjerenju onih koji su to predlagali da će se Srpska zbog toga dodatno destabilizovati", istakao je Dodik.

Direktor Hipo banke Banjaluka Goran Babić rekao je da su većinski vlasnici Hipo Alpe Adria grupe zajedno sa predstavnicima manjinskog vlasnika EBRD-a, napravili ponudu za koju smatraju da će moći na najkvalitetniji način pomoći klijentima.

Pri tome su, tvrdi Babić, uvažavana dva aspekta, jedan da banka bude u situaciji da može normalno nastaviti poslovanje i drugi da ima klijente sa kreditima u švajcarskim francima sa znatno manjom mjesečnom obavezom.

"Nama je najbitnije ovog trenutka da se mjesečna obaveza klijenata smanji. Ponuda koju smo prikazali, svim fizičkim licima koji trenutno imaju kredit u banci, nudi odmah 30 odsto otpisa ukupne izloženosti, a postoji mogućnost da određeni broj najugroženijih klijenata, sa najmanjim platama, kojih je oko 25 odsto, dobije i 50 odsto otpisa", objasnio je Babić.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost i prolongiranja rokova, čime bi se u određenim slučajevima mjesečne obaveze klijenata smanjile i do 70 odsto u odnosu na trenutne.

On je dodao da konverzija u lokalnu valutu neće podrazumijevati rizik u nekom narednom periodu promjene kursa, kao i da nema straha od promjene kamatne stope, koja je fiksna i iznosi 5,99.

Babić je rekao da bi usvajanje zakona proizvelo značajne posljedice za banku koje bi bilo teško kompenzovati.

"Hipo grupacija je poredila ovu našu ponudu sa efektima koje su proizveli zakoni doneseni u zemljama okruženja. Efekat na mjesečnu obavezu je znatno veći kod nas. Procjena je da je u Hrvatskoj mjesečna obaveza smanjena za deset odsto, dok bi kod nas najmanje smanjenje bilo iznad 20 odsto", rekao je Babić.

Predstavnik EBRD-a Jan Braun istakao je da će ovaj zakon, ukoliko prođe, destabilizovati finansijsku situaciju u Republici Srpskoj.

"EBRD pokušava da nađe najbolje rješenje za ovaj problem. Vjerujemo da ovaj prijedlog predstavlja najbolje rješenje u ovoj situaciji i sa ovim mogućnostima", poručio je Braun.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE