• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova ruta preko Albanije i BiH?

Autor mondo.ba

Nakon zatvaranja granica prema zapadnoj Evropi kroz Srbiju i Hrvatsku, izbjeglice su, kako se čini, pronašle novu potencijalnu rutu - kroz Albaniju.

Kako su javili evropski mediji, u subotu su na grčko-albanskoj granici evidentirane 162 izbjeglice, ali ističu da je zasad još preuranjeno govoriti da li to predstavlja novu stalnu rutu.

Stručnjaci se, pak, slažu da bi u tom slučaju izbjeglice morskim putem pokušale doći do Italije, što bi bio teži i izazovniji izbor, ili na sjever preko BiH u Hrvatsku i dalje prema zapadnoj Evropi, prenose "Nezavisne novine".

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, izjavio je da se zatvaranjem takozvane balkanske rute povećava vjerovatnoća pokušaja ilegalnih prelazaka lica s Bliskog istoka preko teritorije BiH.

"Važno je istaći da sjeveroistok i istok BiH sa Srbijom graniči rijekom Drinom, koja nije pogodna za prelazak potencijalnim ilegalnim migrantima. Na jugu BiH planinski su predjeli, ali je utvrđeno nekoliko mjesta na kojima je moguće ilegalno preći granicu izvan graničnog prelaza", precizirao je Galić.

On je medijima dodao da su na takvim mjestima postavljeni betonski blokovi ili rampe, a patrole ih često nadziru, uz upotrebu tehničkih sredstava poput termovizijskih kamera.

"Ono što je definisano u slučaju masovnog priliva izbjeglica Akcionim planom na nivou BiH sadržano je u operativnim planovima koje je Granična policija BiH donijela 2015. godine. Okvirni plan podrazumijeva preusmjeravanje policijskih službenika i materijalno-tehničkih sredstava na dijelove granice gdje bi se ukazala potreba", pojasnio je Galić.

Istovremeno, austrijski kancelar Verner Fajman je pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel da uvede ograničenja za prihvat migranata. On je za austrijske medije izjavio da raspodjela izbjeglica u EU ne funkcioniše.

"Tek kada Njemačka uvede ograničenje i izbjeglice bude još samo direktno preuzimala iz kriznog regiona, obustaviće se logika migracije bez reda", poručio je Fajman. Upozorio je da je Francuska ponudila prijem 30.000 izbjeglica, a da nije prihvatila ni hiljadu pošto svi žele u Njemačku i Austriju.

Slično je i s Portugalom, dodao je, podsjetivši da je ta zemlja spremna da primi 7.000 izbjeglica, ali je svega 200 spremno da tamo i ode, jer se svi nadaju da će kad-tad dospjeti do Njemačke. Fajman je preporučio Njemačkoj da, kao što je Austrija učinila, uvede jasnu gornju granicu za prihvat izbjeglica u visini od 400.000 godišnje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE