• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo odbilo ključne Karadžićeve dokaze?

Autor SRNA

Haško tužilaštvo odbilo je da raspravlja o stotinama dokumenata koje je odbrana Radovana Karadžića htjela da dostavi sudskom vijeću, a koji sadrže oslobađajuće činjenice, saznaju nezvanično "Večernje novosti".

Sagovornik lista ukazuje da je stopirano objavljivanje 177 dokumenata, koji bi umnogome promijenili tok suđenja i praktično bi mogli dovesti i do oslobađajuće presude.

Prema njegovim riječima, Sudsko vijeće nije upoznato sa sadržinom tih papira, jer je Tužilaštvo stopiralo proces.

"Tokom procesa protiv Karadžića spremili smo 177 dopisa sa stotinama oslobađajućih činjenica u slučaju protiv Karadžića, ali je Tužilaštvo sve odbilo. Serž Bramerc već mesecima, gde god se pojavi, govori o presudi kao da je već donesena. Izgleda da on već zna kakva će biti. To je protivno svim pravnim normama. Treba podsetiti javnost i na to da su se poništavala suđenja, pa je očigledno da je Tužilaštvu u Hagu sve dopušteno. S druge strane, odbrana ne sme ni na koji način da pritisne Sudsko veće, jer odmah slede kazne", navodi sagovornik "Novosti" uoči izricanja presude prvom predsjedniku Republike Srpske, koja je zakazana za 24. mart.

U porodici Karadžić navode da je proces protiv Radovana Karadžića, koji je trajao sedam i po godina, "raskrinkao svaku mogućnost u pravično suđenje u Hagu" i da je "pritisak koji Sudsko vijeće ima od Tužilaštva ogroman i prisutan na svakom suđenju".

"Niko od porodice Karadžić neće prisustvovati izricanju presude. Odluku ćemo dočekati kod kuće. Tako smo svi zajedno odlučili, jer i da odemo u Hag ne bismo mogli da budemo uz Radovana", rekla je za "Novosti" Karadžićeva kćerka Sonja Karadžić Jovičević.

Suđenje Karadžiću počelo je 29. oktobra 2009. godine, a završeno je 7. oktobra 2014. iznošenjem završnih reči Tužilaštva i odbrane.

Pred Sudsko vijeće Haškog tribunala izvedeno je ukupno 586 svjedoka, a od tog broja Tužilaštvo je izvelo 337 osoba, odbrana 248, dok je jedan svjedok davao iskaz na poziv Sudskog vijeća. 

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Кафкин процес

Gz

Bramerc tuzi Bramerc sudi po nalogu Zapada. I to se zove Sud ma ajd bre . . .

MONDO REPORTAŽE