• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Presuda će izazvati nepovjerenje

Autori SRNA Autori Anadolija

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, komentarišući presudu Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom izjavio je da će izazvati dodatno podozrenje, nepovjerenje i doprinijeti podjelama u BiH.

 dodik o karadžiću Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

"Utisak koji postoji prije svega kod srpskog naroda o tome da je Haški tribunal motivisan i uvijek spreman da presuđuje Srbima, u bilo kom slučaju, očigledno se odražava i na ovom slučaju. Ono što je veoma jasno da se u tom pogledu zadržava konotacija značajnog političkog uticaja na samu presudu, nego što je to moguće pravno zasnovano.

Ako osudite Radovana Karadžića vezano za dešavanja u Sarajevu u toku rata, a ne osudite nikog drugog čija je politika istjerala iz Sarajeva 150.000 Srba i ako u tom pogledu Kazani i sve druge stvari koje su se tamo dešavale, Tarčin i drugi logori koje je posjećivao i sam Alija Izetbegović, ostanu izvan pravosudnog progona onda naravno ovo djeluje kao selektivna pravda", rekao je Dodik.

Naglasio je da presuda već utiče na odnose u BiH te da će u dijelu u kojem bude upotrebljavana "na različite spekulativne načine, prije svega političke, bitno uslovljavati političku situaciju u BiH".

"Potvrdiće ono što je godinama već poznato, da BiH kao zemlja ne može unutar sebe da nađe nikakav homogenizirajući faktor niti da se okupi oko bilo čega što je dio njene istorije, njene prošlosti, tako je i u ovom slučaju veoma jasna polarizacija.

Srbi se osjećaju veoma izdani od strane međunarodne pravde za činjenicu da za stradanje Srba niko nije odrgovarao ni u haškom, a ni u nekom drugom procesu i da je vidljivo da recimo Naser Orić koji je komandovao zločinima u Srebrenici danas se šeće Sarajevom, a pravosuđe se na taj način odnosi prema njemu - da se brani sa slobode.

Ovdje osuđujete političara kojem u suštini nigdje niste našli konkretno učešće u bilo kakvom nastojanju da bilo koga ubije i da izda naređenje, ali kao političaru ste mu rekli da je odgovoran za komandnu odgovornost i u tom pogledu dosudili ovako drakonsku kaznu", kazao je Dodik.

PRESUDA KARADŽIĆU NE MOŽE DA DOVEDE U PITANJE SRPSKU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da bi neki željeli da presuda prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću ima posljedice za Republiku Srpsku, ali da je Srpska neumitna činjenica i trajna kategorija i da presuda pojedincu ne može da je dovede u pitanje.

"To nije ništa novo. Mnogi su htjeli da Republike Srpske nema, ali kad je već postojala da je vremenom nekako dokinu. Tako da koriste svaku priliku kako bi podsjetili na neke loše razloge za postojanje Republike Srpske", rekao je Dodik za RTS.

On je istakao da je postojanje Republike Srpske pitanje prava koja su već obezbijeđena i da Srpskoj mogu da "dođu glave" samo njeni političari i njeni ljudi.

"Uvijek kada smo bili okupljeni oko odbrane vitalnih državnih i nacionalnih interesa, imali smo priliku da se odupremo, bez obzira na to koliki to pritisci bili", rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska pamti daleko teže trenutke, te da ovo nije razlog niti povod da se zbog presuda pojedincu, kako god se on zvao, stavi znak upitnosti za Republiku Srpsku.

"Dakle, apsolutno je nemoguće kroz ovo gledati bilo kakvu kolektivnu odgovornost, a pogotovo ne odgovornost za državu Republiku Srpsku", istakao je Dodik.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije, Dodik je rekao da je to bilo teško vrijeme i težak dan i za Republiku Srpsku, čiji je tada bio premijer.

Podsjetio je da je već par mjeseci prije bombardovanja bila donijeta neka odluka o intervenciji protiv Srbije i od toga se odustalo, ali je agresija počela u proljeće.

Dodik je rekao da se tih dana razgovaralo na koji način će to međunarodna zajednica uraditi i da je čak i on jednom pozvan u Brisel, u sjedište NATO, gdje su mu predočili sve opasnosti koje ima bombardovanje za Srbiju i da su oni odlučni da to učine.

"Jedino ukoliko se dovede specijalni predstavnik, tada Gonzales, na Kosovo, da bi oni mogli da odustanu, to je bila zima. Tada je došao u Beograd britanski ministar inostranih poslova Kuk i razgovarao je sa rukovodstvom Srbije i došlo je do nekoliko mjeseci odlaganja bombardovanja. Ali, NATO, naravno, nije imao namjeru da odustane od toga", rekao je Dodik.

U svakom slučaju, kaže on, to je bio težak i bolan period i za srpski narod u Republici Srpskoj.

"Bilo je mnogo izazova, pokušaja da se uznemiri narod i pokušaja da se oružani sukobi prenesu i na prostore Republike Srpske", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Slobodanu Miloševiću prenio poruku iz sjedišta NATO u Briselu.

"Bar ja imam neko zadovoljstvo, ako to išta znači, da Srbija nije ušla u zimu u taj ratni sukob, odnosno agresiju NATO koja je došla kasnije na proljeće. Ne kažem da su posljedice manje, ali čini mi se da je, ipak, zima koja je dolazila prijetila da višestruko ugrozi stanovništvo Srbije i Republike Srpske", naveo je on.

Dodik je rekao da su mu u sjedištu NATO tada predočeni mnogi ciljevi i da su oni najavljivali, prije svega, rušenje mostova po Srbiji.

"Ja sam tada u razgovoru sa ljudima iz NATO rekao da, ukoliko se sruši ijedan most na Drini, ja ću podnijeti ostavku i Republika Srpska će tog trenutka ući u haos. Nijedan most na Drini u to vrijeme nije srušen", rekao je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Tu bar nema problema. Ne povjerenje je veoma na visokom nivou bilo bice i ostace. Pariz - Brisel - Srpska - Srbija ima li to neke veze ima ima i te kako ima

MONDO REPORTAŽE