• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvizdić: BiH se vratila na mapu EU integracija

Autor SRNA

Savjet ministara BiH zadovoljan je nivoom ostvarenih aktivnosti u proteklih godinu dana, s obzirom na to da postignuti rezultati pokazuju da se "BiH vratila na mapu evropskih integracija".

Ovo je izjavio danas u Sarajevu predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

"To se naročito odnosi na realizaciju četiri prioriteta koje smo postavili prije godinu dana, a riječ je o dinamizaciji procesa evropskih integracija, što uključuje podonošenje aplikacije za članstvo u EU, usvajanje Reformske ekonomske agende, početak adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zatim o ekonomskom rastu i razvoju, vladavini prava i borbi protiv korupcije i svih oblika ekstremizma, te regionalnoj i međunarodnoj saradnji", precizirao je Zvizdić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je Savjet ministara u proteklom periodu utvrdio 33 prijedloga zakona, sedam strategija i 54 materijala iz oblasti evropskih integracija.

Prema njegovim riječima, BiH bi trebalo da do kraja godine dobije oko 4.000 pitanja iz EU i da na njih odgovori na oko 25.000 stranica, nakon čega može očekivati sticanje kandidatskog statusa.

Zvizdić je podvukao uspješno predsjedavanje BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope, čemu je značajno doprinio ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima, on je naveo da je Savjet ministara BiH realizovao više od 50 odsto mjera iz reformske agende, da je obezbijeđen izvoz mlijeka, mliječnih proizvoda, kao i mesa i mesnih prerađevina u EU i Tursku, kao i grant sredstva za niz projekata iz oblasti infrastrukture.

"BiH bilježi rast izvoza za 3,52 odsto, kao i povećanje pokrivenosti uvoza izvozom za 3,1 odsto. Zaposlenost je porasla za 2,5 odsto, a nezaposlenost smanjena za 1,9 odsto. BiH je u prošloj godini posjetilo za 28,2 odsto više turista nego u 2014. godini", precizirao je Zvizdić.

On je potvrdio da je spoljni dug BiH oko 8,4 milijarde KM, ali da je tu riječ o niskim kamatama i povoljnim uslovima dugoročne otplate, pri čemu je ukazao na činjenicu da je spoljni dug Hrvatske 18, a Srbije 25 milijardi, i da ove susjedne države nemaju tako povoljne uslove otplate.

Prema njegovim riječima, BiH će morati da u najskorije vrijeme donese i strategije za razvoj u sektorima saobraćaja i energetike, u skladu sa smjernicama EU.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH zadovoljan je i napretkom BiH i njenih ključnih institucija ostvarenim na polju vladavine prava, s posebnim akcentom na povećanje stepena bezbjednosti građana i njihove imovine, kao i opšte bezbjednosne situacije u BiH i regionu.

Zvizdić je ukazao i na plodnu međunarodnu i regionalnu saradnju BiH i njenih institucija, posebno na planu razvoja i unapređenja dobrosusjedskih odnosa, kao i jačanje veza sa okruženjem i EU, uz puno poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

On je izrazio nadu da će se pitanje popisa stanovništva "ubrzo vratiti iz sfere politike u sferu struke", i da će rezultati popisa biti objavljeni u zakonskom roku, a umjereni je optimista i u pogledu konačnog usaglašavanja mehanizma koordinacije.

Zvizdić je najavio da će Savjet ministara BiH u narednom periodu još više ubrzati i unaprijediti svoj rad, s orijentacijom na evropsku perspektivu BiH.

On je ponovio da će se, na molbu koalicionih partnera, "još malo sačekati" sa popunom Savjeta ministara BiH, nakon što su smijenjeni kadrovi iz DF-a.

Komentarišući oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju po svim tačkama optužnice, predsjedavajući Savjeta ministara BiH rekao je da je zatečen i da ne može vjerovati da je optužbi oslobođen "neko ko je učestvovao u planiranju dešavanja tokom rata u BiH".

On je dodao da ne može davati nikakve konkretnije ocjene s obzirom na to da još nije upućen detaljnije u odluku Haškog suda.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE